Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Algemeen

Vuurwerk sluipmoordenaar voor slechthorenden

- advertentie -

WinschotenDit jaar luiden waarschijnlijk 1 miljoen Nederlanders het nieuwe jaar in zonder last te hebben van het harde geknal van vuurwerk. Het gaat om het aantal personen dat naar schatting gehoorverlies heeft, maar geen benodigd hoortoestel draagt. Ook deze groep loopt een groot risico op gehoorschade tijdens vuurwerk, waarschuwt audicien Mick van der Zwan van Specsavers Winschoten. Hoewel de knal van een vuurwerkpijl van 160db minder hard lijkt aan te komen, loop je als slechthorende alsnog kans op gehoorschade.

- advertentie -

 Het dragen van gehoorbescherming bij het afsteken van vuurwerk is in Nederland ten onrechte onderbelicht. Veel Nederlanders denken nog altijd alleen aan het beschermen van hun ogen met een vuurwerkbril. Omdat de knal van een vuurwerkpijl 20 decibel boven de pijngrens kan liggen, kan één knal al levenslang oorsuizen of ernstig gehoorverlies opleveren. Oók bij slechthorenden.

“Vuurwerk is eigenlijk een sluipmoordenaar voor slechthorenden,” licht Mick van der Zwan toe. “Deze mensen horen de vuurwerkknallen inderdaad minder hard, maar de geluidsdruk is voor hen net zo sterk. Deze druk zorgt ervoor dat de trilhaartjes in je oren beschadigd raken en kan je gehoorverlies zelfs verergeren. Weinig mensen zijn zich hier maar van bewust.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button