AlgemeenGemeente

Actieprogramma versterking binnenstad Winschoten afgerond

- advertentie -

Winschoten – Op donderdag 12 januari werd het Actieprogramma versterking binnenstad Winschoten officieel afgerond. Eelco Eikenaar, gedeputeerde van de provincie Groningen, verrichtte met wethouder Laura Broekhuizen, de officiële onthulling van de naam WINSCHOTEN bij het bus- en treinstation. Een beeldbepalende ‘monument’ met letters van drieënhalve meter hoog. Sinds 2013 werd er, in samenwerking met de provincie, hard gewerkt aan verschillende projecten ter versterking van de binnenstad van Winschoten.

- advertentie -

Aanzienlijke metamorfose binnenstad
De binnenstad van Winschoten heeft de afgelopen jaren een aanzienlijke metamorfose ondergaan. De verbetering van de Winschoter binnenstad was mogelijk dankzij een zeer royale bijdrage uit het Werk-, Energie- en Leefbaardheidsprogramma (WEL-programma) van de provincie Groningen. Provincie en gemeente hebben voor enkele tientallen miljoenen geïnvesteerd in de verbetering van de binnenstad. Dit heeft gezorgd voor een enorme kwaliteitsimpuls.

Daardoor heeft Winschoten zijn positie als aantrekkelijke koop- en winkelstad voor de regio weten te handhaven. Samen met ondernemers, vastgoedeigenaren en bewoners in de binnenstad is met veel enthousiasme gewerkt aan het realiseren van alle projecten. Daarvan zijn de belangrijkste en meest in het oog springende de herinrichting van opeenvolgend het Oldambtplein, de Venne, de Liefkenshoek en het stationsgebied (treinstation en busremise).

Overige verbeteringen
Naast deze grootschalige projecten werden er nog de nodige andere verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn er winkels verplaatst en/of opgeknapt, stadstuinen aangelegd, werd het wonen boven winkelpanden gestimuleerd, vastgoed aangekocht en winkelleegstand actief bestreden. Ook werd op verschillende locaties de openbare ruimte verbeterd en aantrekkelijker gemaakt. Los van het actieprogramma werd 2015 het gratis parkeren in de binnenstad ingevoerd. Een lang gekoesterde wens van de winkeliers en ondernemers die werd gerealiseerd.

Nog niet klaar
Een stad is nooit af. Ondanks de positieve resultaten van de binnenstadsmonitor wil de gemeente Oldambt de komende jaren graag door gaan op deze weg. Daarom heeft zij een nieuw convenant binnenstad afgesloten met de winkeliersvereniging en de afdeling Oldambt van Koninklijke Horeca Nederland. Ook wil de gemeente een zogenoemde retaildeal sluiten in samenwerking met het Midden en Klein Bedrijf. Het WEL-programma van de provincie Groningen heeft alle betrokken partijen in de binnenstad van Winschoten veel energie gegeven. Die energie willen gemeente en betrokken partijen de komende jaren behouden.

De beeldkwaliteit van een aantal locaties wordt de komende jaren aangepakt om de binnenstad in de toekomst nóg aantrekkelijker te maken. Naast al het geld dat werd en wordt gestoken in ‘stenen’, moet er ook worden geïnvesteerd in ondernemerschap, optimaliseren van gastvrijheid en de beleving van inwoners en bezoekers

Foto’s: Flip Slik/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button