AlgemeenCultuur

Oldambtster fototentoonstelling tegen geweld te zien in Campus Winschoten

- advertentie -

 Winschoten – Op 26 januari jl. opende burgemeester Pieter Smit van de gemeente Oldambt de fototentoonstelling De Galerie van Standpunten tegen (Huiselijk) Geweld tijdens een feestelijke bijeenkomst die muzikaal werd omlijst door de jonge muzikant Mart Eerens.

- advertentie -

De openingsavond van de fototentoonstelling op 26 januari werd ingeleid door Marijke Valeton, voorzitter van de Stichting Anfora waarna Nancy Berkepeis, bestuurslid van Stichting Anfora een presentatie over het thema huiselijk geweld verzorgde. Na Nancy Berkepeis was het de beurt aan burgemeester Pieter Smit die vertelde hoe belangrijk het is dat huiselijk geweld uit de taboesfeer gehaald wordt en dat wij er met elkaar voor moeten zorgen dat huiselijk geweld bespreekbaar wordt gemaakt.  Nadat Mart Eerens vervolgens op indrukwekkende wijze het nummer Hallelujah van Leonard Cohen had gespeeld werd de tentoonstelling letterlijk geopend voor het publiek. Die letterlijke openstelling bestond uit het openen van de tot dan toe gesloten deuren naar de tentoonstellingsruimte door Marijke Valeton en Pieter Smit.

Gedurende de looptijd van de campagne ‘Doe mee, zeg nee…tegen (huiselijk) geweld’ van Stichting Anfora zijn 104 standpuntfoto’s ingezameld waarop Oldambtsters (zowel politici, lokale ondernemers, scholen, clubs en verenigingen als ook individuele burgers en andere betrokkenen), alleen of in groeps-, club-, of organisatieverband, zijn/haar of hun standpunt tegen (huiselijk)geweld uitdragen.

Aan alle aanwezigen werd gevraagd een voorkeur voor het in hun ogen meest indrukwekkende/aansprekende fotostandpunt op een memobriefje te schrijven en achter te laten in een daarvoor bestemde anfora (kruik met twee handvaten en naamgever van de stichting). Uit de ingeleverde briefjes is een top drie naar voren gekomen (bestaande uit zes standpuntfoto’s). Opvallend genoeg kregen erg veel foto’s één stem. Een andere conclusie dan dat alle standpunten indrukwekkend worden gevonden is dan ook niet te trekken. Het is zeker de moeite waard om de fototentoonstelling te komen bezoeken.

De tentoonstelling is nog tot 10 februari te zien zijn in het hoofdgebouw van Campus Winschoten. Campus Winschoten is een locatie waar Dollard College, Noorderpoort en MBO Terra hun onderwijs verzorgen. Campus Winschoten is een belangrijke, sociale partner van Stichting Anfora. In het verleden heeft samenwerking met Campus Winschoten geleid tot het logo van onze stichting (ontworpen na het uitschrijven van een opdracht voor de opleiding Mediavormgeving waarbij het winnende ontwerp van student Rob Lammerts, door Anfora in gebruik is genomen). Voor de ‘Doe mee, zeg nee… tegen huiselijk geweld’-campagne zijn studenten van de Campus aan de slag gegaan met het thema huiselijk geweld. Hun standpunt is ook terug te zien in de Galerie van Standpunten tegen (Huiselijk) Geweld.

De Galerie van Standpunten tegen (Huiselijk) Geweld is een zogenaamde reizende fototentoonstelling. U kunt als organisatie, vereniging of school de tentoonstelling (of een deel ervan) in huis halen (eventueel in combinatie met een voorlichting over huiselijk geweld), meer informatie kunt u aanvragen via fotocampagne@stichtinganfora.nl. De Galerie van Standpunten tegen (Huiselijk) Geweld is ook in de vorm van een boekje uitgegeven. Een exemplaar kunt u via het eerder genoemde e-mailadres aanvragen.

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button