AlgemeenCultuur

Tentoonstelling 1000 Woningenplan in De Tjamme

- advertentie -

Beerta – Vanaf vandaag, woensdag 1 februari tot en met zondag 19 maart is in woonzorgcentrum De Tjamme in Beerta de tentoonstelling over het 1000 Woningenplan te zien. De expositie verhaalt over de woningnood in de dorpen van Groningen rond het jaar 1950. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling dagelijks bekijken tussen 9.00 en 16.00 uur. De entree is vrij toegankelijk.

- advertentie -

Opening tentoonstelling
Cultuurwethouder Bard Boon opende de tentoonstelling vandaag om 14.30 uur. De muzikale omlijsting was in handen van accordeonvereniging Grandioso uit Scheemda.

Het verhaal
De tentoonstelling vertelt het verhaal van de noodzaak, het ontstaan van het plan, de bouw en de bewoning van de (meer dan) duizend huizen van het 1000 Woningenplan in de dorpen van Groningen.

Op het platteland van Groningen heerste een grote en chronische woningnood en bijgevolg mensonwaardige woonomstandigheden. Elke poging tot krotopruiming zorgde ervoor dat die woningnood alleen maar groter werd.

Een halve eeuw na het in werking treden van de Woningwet uit 1901 was het eindelijk zover: op het platteland van Groningen, in 31 dorpen tegelijk, zou gebouwd worden. Dankzij het initiatief en het doorzettingsvermogen van burgemeester Huib Ottevanger van Ulrum, werd in 1950 een plan goedgekeurd door het Rijk voor de bouw van ruim duizend woningen voor arbeiders, in rijtjes van zes of meer.

Foto’s: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button