AlgemeenKort nieuws

Fietsenzaak Roggeveld wint prestigieuze prijs in jubileumjaar

- advertentie -

Scheemda – Voor fietsenzaak Roggeveld in Scheemda is 2017 een bijzonder jaar. De zaak won in januari de prijs voor Groninger tweewielerwinkel van het jaar in 2017 en mag nu meedingen naar de landelijke prijs. Daarnaast viert Roggeveld Fietsen aan het eind van dit jaar het vijfjarig jubileum. Reden om in gesprek te gaan met eigenaar Johan Roggeveld over dit bijzondere jubileumjaar.

- advertentie -

Wat houdt de prijs voor tweewielerwinkel van het jaar precies in en waarom zijn jullie gekozen?
De winnaar van de prijs wordt bepaald door de klanten. Zij kunnen op de fietsenzaken stemmen en aan de hand daarvan is een winnaar gekozen en omdat wij in de provincie Groningen de meeste stemmen hebben gekregen, maken wij als provinciewinnaar nu ook kans op de landelijke prijs.

Deze landelijke verkiezing wordt georganiseerd door vakblad Tweewieler en de fietsenwinkels worden beoordeeld op onderdelen als kwaliteit en klantvriendelijkheid. Daarnaast krijgen we bezoek van een zogenaamde mystery shopper, wordt ik door het vakblad geïnterviewd, moet ik mijn jaarcijfers presenteren en uiteindelijk bepaalt een vakjury wie de winnaar is. Dit wordt op 3 april bekendgemaakt in Burgers Zoo in Arnhem en de winnaar krijgt een speciale oorkonde.

Roggeveld Fietsen bestaat dit jaar vijf jaar, hoe kijk je terug op deze periode?
Ik kijk er heel positief op terug en ik heb ook vanuit het dorp hele positieve reacties  gekregen en die krijg ik nog steeds. Bovendien beleef ik veel plezier aan het werk, dus  het is mij allemaal zeer goed bevallen de afgelopen jaren.

Wat zijn de grootste veranderingen geweest in de afgelopen vijf jaar?
De grootste en meest ingrijpende verandering is toch wel de opkomst van de elektrische fietsen geweest. In het begin was er nog maar één type motor voor de fietsen en inmiddels is dat gestegen naar vier. Door alle technologische ontwikkelingen zijn de elektrische fietsen ook steeds beter geworden en bovendien zijn er tegenwoordig ook extra snelle e-bikes op de markt.

Op welke manieren zullen jullie aandacht besteden aan het vijfjarig jubileum?
Iedere maand hebben we zogenaamde maandprijzen. Dit houdt in dat we elke maand t/m 1 december uit alle kassabonnen een winnaar trekken en die ontvangt een waardebon t.w.v. 100 euro.

Daarnaast kunnen alle mensen die dit jaar een fiets bij ons kopen het aankoopbedrag terugwinnen. De winnaar van de derde prijs krijgt 10% terug, de tweede 25 % en bij de hoofdprijs krijgt men het volledige aankoopbedrag terug.  Ook willen we een Facebook-actie houden waarbij mensen d.m.v. hints op zoek moeten naar fietssleutels en op deze manier een fiets kunnen winnen, maar meer info over deze actie volgt later nog. Tenslotte vieren wij op 2 december ons grote jubileumfeest.

Je noemde de e-bikes net al de grootse verandering in de afgelopen jaren, maar hoeveel worden deze precies verkocht?
Gemiddeld is in Nederland 30% van de verkochte fietsen een e-bike. Bij ons ligt dit iets hoger, de verdeling is hier ong. 40 % e-bikes en 60% gewone fietsen. Waarschijnlijk heeft dit verschil te maken met de uitgestrekte omgeving hier. In eerste instantie kochten vooral 65-plussers een e-bike, maar er zijn nu ook steeds meer jongere mensen die dit soort fietsen kopen.

Tegenwoordig kunnen mensen ook via internet fietsen aanschaffen. Heb je last van deze concurrentie?
Er zijn wel mensen die een fiets via internet kopen, maar ik denk dat de meeste mensen het toch op de traditionele manier blijven doen. Bij een fietsenwinkel kan je namelijk een proefrit maken en krijg je meer persoonlijke service, dus ik ga er van uit dat mensen de winkel toch nog boven internet zullen verkiezen.

Hoe zie jij de toekomst van de zaak?
Ik hoop in de toekomst natuurlijk de zaak te behouden en het liefst zou ik de winkel een wat andere opzet geven, zodat alle fietsen onder één dak kunnen staan. Dit betekent echter niet alleen een andere opzet, maar ook een andere locatie, want later dit jaar gaan wij verhuizen naar het voormalige pand van de Aldi in de Poststraat.  Op deze manier willen we de winkel nog meer optimaliseren. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we geen supergrote winkel worden, maar een gewone dorpswinkel waarbij service voorop staat. Ik zeg ook altijd tegen mensen: ”Ik verkoop geen fietsen, maar ik verkoop fietsplezier”. Sinds oktober 2015 heb ik ook een werknemer genaamd Luca, die mij op stage-basis helpt in de werkplaats. We zijn momenteel bezig om te kijken of we hem definitief in dienst kunnen nemen.

Tekst en foto:  Marc Bos/ OldambtNu.nl

 

 

 

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button