Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenCultuur

Winschoter Stadsjournaal gooit smaakvol sausje over filmbeelden

- advertentie -
Winschoten – Het team van het Winschoter Stadsjournaal gaat onverdroten voort op de succesvolle toer van het vertonen van verrassende en vertrouwde filmbeelden. “We hebben een geweldig jubileumjaar achter de rug met de viering van ons vijftigjarig bestaan”, blikt voorzitter Jan Witter terug. “Voor ons volop redenen ‘vol gas’ fonkelnieuwe pakkende items te blijven componeren en oude beelden rijkelijk te overgieten met een smaakvol sausje. Dat is, simpel gezegd, het verwachtingspatroon van onze filmfans. Die zullen we met de twee voorstellingen in Cultuurhuis De Klinker op maandag 20 maart en dinsdag 21 maart dan ook op hun wenken bedienen. Aan de bestaande formule gaan we niet sleutelen. Wat goed is moet goed blijven”.

- advertentie -

De combinatie van nieuwe producties en bestaand (archief)werk biedt het Winschoter Stadsjournaal volop mogelijkheden op veelal verbluffende wijze heden, verleden en toekomst te koppelen. Het uitpuilende filmarchief, sinds kort opgeslagen in de kluizen van de Groninger Archieven, wordt dankbaar benut om ‘oude’ filmbeelden een ultramoderne uitstraling te bezorgen. “Dat doen we bijvoorbeeld met een film van de vroegere architect en wereldreiziger Herman Petrus Coenraad Haan”, verklapt Witter.
“Haan maakte een film van Winschoter bedrijven en middenstandszaken in het begin van de jaren dertig. Wat is er sindsdien met die zaken gebeurd en hoe zag het er destijds uit in, bijvoorbeeld, de Langestraat. Als je die opnamen verpakt en verbindt met de huidige situatie krijg je een fraai overzicht. Wasserij Dieterman, melkfabriek Ozmi, maar ook zaken als Flint, Bosker en garage Rivam komen voorbij. Dat wordt een feest van herkenning”, verwacht Witter.

Oude doos
Nieuw is een item over de Winschoter haven, waarin verpakt de havendagen, de spectaculaire drakenbootrace en de succesvolle Harbour Jazz Club. Maar ook het wel en wee van de jachthaven. En wie weet hoe het er aan toe gaat op en rond het complex van de Winschoter volkstuintjes, een welhaast onbekend fenomeen. “Niet iedereen weet die tuintjes te vinden”, meldt Jan Witter. Uit de ‘oude doos’ plukt het Stadsjournaal een poëtisch aandoende film over de transformatie en verhuizing van bioscoop Scala naar Hollywood (Marktplein). Inmiddels ook al weer van die plek verdwenen. Wie een ‘filmpje wil pikken’ kan tegenwoordig terecht in de filmzaal van De Klinker.

Volgende seizoen
Ook al opgepoetst wordt een film over de zogeheten panden Kok, voorheen Kraak in de Blijhamsterstraat. Een door Bond Heemschut geïnitieerde renovatie leidt tot een ingrijpende verbouwing, ontwikkeling van De Woldrank en opvallende metamorfose van de Torenstraat. Ook aan bod komt de rolprent ‘Liflafjes’, waarin opmerkelijke beelden van het Winschoten aan het einde van de roerige jaren zestig en We Verhuizen Voorgoed, het vertrek van WVV van het complex aan de Kastanjelaan naar het Winschoter Stadspark. “Inmiddels zijn we druk bezig met onderwerpen voor het volgende seizoen“, zegt Witter. “Maar nu eerst deze twee voorstellingen. De belangstelling tot nu toe stemt ons al zeer tevreden”.

Kaarten verkoop
Kaarten voor de voorstelling ‘Oud en nieuw in modern jasje’ zijn à 11 euro (inclusief kop koffie/thee) uitsluitend verkrijgbaar aan de kassa van De Klinker (0597-700270). De aanvang is zowel 20 maart als 21 maart bepaald op 20.00 uur.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button