Algemeen

‘Militairen Mali overleden door fout in ontstekingsmechanisme mortier’

- advertentie -

Winschoten – Een fout in het ontstekingsmechanisme van een 60 millimeter-mortier heeft de Groningse soldaten Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) het leven gekost. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Marechaussee, zo bevestigen bronnen tegenover RTV Noord.

- advertentie -

Het rapport is niet openbaar gemaakt. De conclusies zijn wel gedeeld met de nabestaanden. Dat gebeurde eind januari tijdens een bijeenkomst op de Johan Willem Frisokazerne in Assen, waar de Groningers gelegerd waren.

Draagbare mortiergranaten
De militairen uit Winschoten en Groningen maakten onderdeel uit van de mortiergroep van de Charlie-compagnie van het 13e bataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen. Ze kwamen vorig jaar juli om het leven tijdens een schietoefening bij de stad Kidal in Mali. Er werd geoefend met het afschieten van draagbare mortiergranaten.

Lees ook: 29-Jarige militair uit Winschoten komt om in Mali

Gefilmd
Bij het ongeluk raakte een derde, 23-jarige militair uit Groningen zwaargewond. Naar nu blijkt heeft hij het incident destijds op film vastgelegd. De video was bedoeld om de schietoefening na afloop te evalueren. Een vierde militair, afkomstig uit Winschoten, kwam er zonder kleerscheuren vanaf.

Reconstructie
De Koninklijke Marechaussee heeft op basis van de videobeelden een reconstructie gemaakt. Om de oorzaak van het ongeluk te achterhalen zijn meerdere mortieren gemanipuleerd en afgevuurd. Volgens de onderzoekers is een fout in het ontstekingsmechanisme uiteindelijk de boosdoener geweest. Daardoor is de mortiergranaat in de zogenoemde afvuurpijp tot ontploffing gekomen.g

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button