AlgemeenGemeente

Hoe vaak hebben ‘hufters’ een boete gekregen in Oldambt?

- advertentie -

Oldambt – Doorrijden bij een zebrapad, het niet opruimen van hondenpoep en illegaal dumpen van afval wordt steeds minder vaak beboet. Opmerkelijk, want volgens het Sociaal Cultureel Planbureau ervaren Nederlanders hufterigheid nog steeds als grootste ergernis in de samenleving.

- advertentie -

Vorig jaar werden er 358.000 boetes voor huftergedrag uitgeschreven. In 2014 waren dat er nog 30.000 meer. Buurtfacts analyseerde alle hufterboetes die de afgelopen drie jaar via het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) werden geïnd.

Minder handhaving
De afname van het aantal boetes lijkt voor een deel te verklaren doordat er minder gehandhaafd wordt. Hufterboetes worden uitgedeeld door buitengewoon opsporingsambtenaren van gemeenten en agenten. Gemeenten gaan verschillend om met de inzet van boa’s en de politie gaf de afgelopen jaren minder prioriteit aan de aanpak van huftergedrag.

De meeste hufters kunnen pas worden beboet als ze op heterdaad betrapt worden op bijvoorbeeld doorrijden bij een zebrapad of bumperkleven. Zo’n aanhouding door een agent zelf wordt een staandehouding genoemd. In 2014 was 5,9 procent van alle verkeersboetes een staandehouding. Vorig jaar was dat nog maar 3,8 procent. Het afschaffen van de snelwegpolitie helpt daarin niet mee.

Gemeente Oldambt
Agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) hebben 276 boetes uitgedeeld voor ‘huftergedrag’ in Oldambt in 2016. Dat zijn er minder dan een jaar eerder. Toen werden er 351 boetes uitgeschreven. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau, die Buurtfacts analyseerde.

In Oldambt werden gemiddeld 7 boetes uitgedeeld op elke duizend inwoners. Dat is minder dan het Nederlands gemiddelde (21 boetes per 1000 inwoners). Op de ranglijst van 388 gemeenten met het meeste ‘huftergedrag’ staat Oldambt op de 171e plaats.

- advertentie -

Voor deze overtredingen werd er beboet:

- advertentie - 
Hufters in het verkeer 111
(Openbaar) dronkenschap 26
Rijden zonder rijbewijs 54
Baldadigheid en overlast 4
Wildplassen 23
Parkeren op plek gehandicapte 26
Dronken in het verkeer 29
Vervuiling en afval 3
Hondenpoep 0
Graffiti en wildplakken 0

Bron: CJIB/ RTL Nieuws

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button