AlgemeenKort nieuws

Snel internet in hele provincie stap dichterbij

- advertentie -

Oldambt – Snel internet voor iedereen in de provincie Groningen is weer een stap dichterbij. Drie partijen staan klaar om in de hele provincie Groningen snel internet aan te leggen. Dit zijn Coöperatie Samen Glasvezel Groningen U.A., Breedband Groningen B.V. en Rodin Broadband Groningen B.V.

- advertentie -

Afgelopen dinsdag is de termijn waarop bewonersinitiatieven en marktpartijen hun plannen kunnen indienen gesloten. De komende periode worden de plannen beoordeeld. Voor de zomer maakt de provincie bekend welke partij het snelle internet mag aanleggen. Volgens gedeputeerde Patrick Brouns is dit uniek voor Nederland. ,,Het ziet er naar uit dat alle huishoudens, bedrijven en organisaties, óók die op het platteland, nog vóór 2019 op snel internet zijn aangesloten. Met deze geweldige inhaalslag behoren we als provincie straks tot de digitale koplopers van ons land.’’

12.000 adressen hebben slecht internet
Naar schatting hebben op dit moment 12.000 adressen in de provincie Groningen geen toegang tot snel internet. Daarbij gaat het om huishoudens en bedrijven. Door de hoge investeringskosten is het voor telecomaanbieders niet rendabel om snel internet in het buitengebied aan te leggen. Daarom stellen de provincie Groningen, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en de Economic Board Groningen (EBG) hier samen 40 miljoen euro voor beschikbaar. Door deze regeling kunnen Groningers die nu nog geen breedbandverbinding hebben ook profiteren van de voordelen van snel internet.

Leefbaarheid
Er wordt gestart in de 9 gemeenten in aardbevingsgebied. Voor Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders is de aanleg van snel internet een belangrijk speerpunt voor een gunstig woon-, werk- en leefklimaat voor de Groningers. ,,Onder de noemer Kansrijk Groningen werken verschillende partijen samen om de leefbaarheid te verbeteren. De aanleg van snel internet hoort hierbij en is van belang voor de bedrijvigheid in de regio, maar ook voor maatschappelijke participatie.”

Megaklus
De aanleg van snel internet is volgens Marco Smit, bestuurder van de EBG, een megaklus. ,,We gaan niet ‘even’ internet aanleggen. Er gaan vele kilometers glasvezel de grond in wat veel extra werkgelegenheid gaat opleveren in de regio. Ook voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt.’’ Vanwege de grote omvang van het project worden de plannen de komende tijd getoetst op haalbaarheid. Smit: ,,We rekenen de businessplannen technisch door, kijken of de plannen compleet zijn en of er écht aan alles is gedacht. Als tenslotte de accountant goedkeuring geeft op de investering, kunnen Gedeputeerde Staten voor de zomer groenlicht geven.’’

Bewoners en gemeenten
Snel internet stimuleert ondernemerschap en zorgt zo voor nieuwe business. Ook brengt het betaalbare zorg dichtbij voor mensen op het platteland en maakt het kennis en onderwijs op afstand voor iedereen bereikbaar. Zaken die volgens gedeputeerde Brouns belangrijk zijn om de provincie aantrekkelijk en leefbaar te houden. ,,Daarom verwacht ik ook alle medewerking van de gemeenten. Zij zijn straks de regisseurs als het op het aanleggen van het netwerk aankomt.’’ Hij verwacht een enthousiaste samenwerking met de gemeenten en bewonersinitiatieven om de inwoners van de provincie vooruit te helpen met snel internet. Brouns: ,,Als dit er toe leidt dat voldoende inwoners willen aansluiten, dan weet ik zeker dat het een succes wordt.’’

- advertentie -

Snel Internet Groningen
Snel Internet Groningen is onderdeel van Groningen@Work, een stimuleringsprogramma van de provincie Groningen, Digitale Bereikbaarheid van de EBG en Kansrijk Groningen van de NCG.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button