AlgemeenRegionaal nieuws

Bromfietsers naar de rijbaan op acht wegen in de provincie Groningen

- advertentie -

Winschoten – Op acht wegen in de provincie Groningen gaan bromfietsers op de rijbaan rijden in plaats van op het (brom)fietspad. Het gaat onder andere om een aantal wegen rond Winschoten, de  weg tussen Aduard en Oldehove (N983), de weg tussen Winsum en Onderdendam, en de rondweg Middelstum (N996). Bromfietsers zijn relatief vaak bij ongelukken betrokken. Voor hen is het veiliger om op de provinciale weg te rijden.

- advertentie -

Maximale snelheid 60 km/h
De nieuwe situatie geldt voor een aantal provinciale wegen met een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur. Tussen juli en september 2017 gaat de maatregel in en worden langs de betreffende wegen tijdelijk extra attentieborden geplaatst. Tussen vrijdag 19 mei en donderdag 29 juni 2017 ligt het  verkeersbesluit ter inzage. Tijdens deze periode kan op het besluit worden gereageerd.

Bromfiets op de rijbaan
Eind jaren ’90 werd de maatregel ‘Bromfiets op de rijbaan’ landelijk ingevoerd. Toen zijn bromfietsers op veel wegen binnen en buiten de bebouwde kom op de rijbaan gaan rijden in plaats van op het (brom)fietspad. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aantal ongevallen met bromfietsers sinds de invoering van deze maatregel flink is afgenomen. Het snelheidsverschil tussen bromfietsers en auto’s is op wegen met een maximumsnelheid van 60 km/u kleiner dan het snelheidsverschil tussen bromfietsers en fietsers op  een (brom)fietspad.

Daarnaast ontstaan er ongevallen doordat afslaand verkeer of verkeer van uitritten en zijwegen geen rekening houdt met het snel verkeer op een (brom)fietspad. Op een aantal provinciale wegen rijden bromfietsers nog op het aanliggende fietspad. De provincie heeft daarom onderzocht welke provinciale wegen geschikt zijn voor bromfietsers. Volgens de provincie zijn er acht wegen of weggedeeltes waar de situatie kan worden aangepast.

Wijzigingen
Op de volgende wegen gaan bromfietsers op de rijbaan rijden:

– een deel van de provinciale weg Alteveer – Vlagtwedde – Duitse grens (N365), tussen Alteveer en Onstwedde;
– een klein gedeelte van de provinciale weg Winschoten – Blijham- Nieuwe Pekela (N367) in Oude Pekela;
– de provinciale weg Oude Pekela – Winschoten (N972);
– de provinciale weg Winschoten – Beerta (N966);
– de provinciale weg Oostereinde- Ekamp – Finsterwolde (N967);
– een klein gedeelte van de provinciale weg Ten Post – Schildwolde (N865);
–  de provinciale weg Aduard – Wehe-den Hoorn (N983), tussen Aduard en Oldehove;
– de provinciale weg Winsum – Onderdendam – Garrelsweer, tussen Winsum en Onderdendam en de rondweg Middelstum (N996).

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button