Algemeen

Bloemetje van de week voor Willy Lambeck van ‘hulp aan Tjernobylkinderen’

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van Oldambt genomineerd. We kiezen daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer brachten we een boeket in Scheemdermeer. Naar Willy Lambeck. Alie Nobbe was er ook. Zij had Willy genomineerd.

We zien duidelijk dat we bij het juiste adres zijn. Het weggetje naast de woning is vol gekleurd met stoepkrijt. En vanuit de tuin horen we kinderstemmen onverstaanbare woorden roepen. Handdoeken en zwemkleren liggen al klaar: de kinderen staan op het punt naar het zwembad te gaan..

Om de twee jaar komt een groep van ongeveer 24 kinderen van 8-10 jaar uit Wit Rusland naar Oldambt. Ze worden opgevangen door 19 gastgezinnen.

Willy Lambeck coördineert dit allemaal. Hij was in 1999 gastgezin voor een periode van zeven weken.

Dat was voor Vasya, een jongen van tien jaar uit Azdamicy. Hij zei: ‘Als ik later ga trouwen, dan nodig ik je uit op mijn bruiloft.’ Willy verwachtte dat deze belofte na 15 jaar wel vergeten zou zijn. Maar nee. Twee jaar geleden was hij daadwerkelijk getuige van de bruiloft van deze jongeman.

Willy: ‘het is mooi om aan de kinderen te laten zien dat de wereld groter is dan alleen het dorp waar ze wonen. Dat ze iets kunnen bereiken als ze willen. Deze jongeman, Vasya, is gaan studeren en heeft nu een goede baan.’

De kinderen komen naar Oldambt om aan te sterken. Maar moeten ook naar school. Een Russische leerkracht en tolk zijn met de kinderen meegereisd. Dat kost allemaal veel geld. Dit wordt bij elkaar gebracht door sponsoracties. De stichting verkocht kerstbroden voor dit doel. En een actie van basisschool de Vossenburcht bracht meer dan 3000,- op. Willy wordt weer emotioneel als hij dit vertelt.

Het is de achtste keer dat een dergelijke groep naar Oldambt komt. Bedrijven en verenigingen zijn hier inmiddels aan gewend en bieden deze kinderen gratis leuke activiteiten. Bowlen bij Gasterij Smits, naar de pannenkoekenboerderij d’olle Smidse, spelen bij de Lewenborg, een excursie naar de brandweer of een rondleiding door een molenaar. Ook gaan ze nog naar Pirates4kids.

Maar nu gaan ze zwemmen, of eigenlijk: spelen in het water, want zwemles krijgen de kinderen in hun eigen land niet…


Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto & Tekst: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button