AlgemeenIncidenten

Tsjernobyl kinderen op bezoek bij brandweer Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Voor de achtste keer is er een groep Wit-Russische kinderen zeven weken in het Oldambt. Zij zijn hier aan het logeren. De kinderen komen uit het Tsjernobyl-gebied. Deze regio werd in 1986 getroffen door de zwaarste nucleaire ramp ooit.

- advertentie -

De 24 kinderen reizen met een Wit-Russische leerkracht en een tolk en verblijven zeven weken in gastgezinnen. De gezinnen geven de kinderen een onvergetelijke tijd. Zij proberen een liefdevol en warm thuis te bieden.

Tijdens het verblijf in Nederland gaan de kinderen gewoon naar school. Zij krijgen daar les van hun eigen Wit-Russische juf. Gedurende deze zeven weken vinden verschillende culturele- en sportieve activiteiten plaats.

Brandweer Winschoten
Vandaag gingen de kinderen op excursie bij de brandweer aan de Molenweg in Winschoten. Ze werden gebracht door de oude voertuigen van Stichting Oud Brandweermateriaal (SOB). Ze kregen hier uitleg over de brandweer van Nederland. Commandant Marjon Kroeze en burgemeester Pieter Smit verwelkomde de kinderen. De kinderen verstaan slecht Engels en helemaal geen Nederlands. Daarom werd alles vertolkt door een tolk.

Voor de kinderen was het een leerzame dag, zo mochten zij met water spuiten en kregen ze uitleg over de voertuigen en wat hier allemaal op en in zit.

Gunstig effect op hun gezondheid
Mensen in Wit-Rusland hebben, nu jaren later, lijden nog steeds onder de gevolgen van de kernramp. Het verblijf van zeven weken in Nederland heeft een gunstig effect op de gezondheid van de kinderen.

- advertentie -

De kinderen zijn gekomen op 29 april, en verblijven hier tot 17 juni waarna ze met de bus weer terug naar Wit-Rusland gaan.

- advertentie - 

Foto’s: JB/ OldambtNu.nl

 

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button