Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeente

Burgemeester vraagt aandacht voor risico’s lachgas aan horeca-ondernemers Winschoten

- advertentie -

Winschoten – In een onlangs verzonden brief aan alle horeca-ondernemers in het uitgaansgebied van Winschoten vraagt burgemeester Pieter Smit van Oldambt aandacht voor de risico’s van het gebruik van lachgas.

- advertentie -

Veelvuldig recreatief gebruik van lachgas als partydrug is gevaarlijk voor zowel de volksgezondheid als de (verkeers)veiligheid. Juridische instrumenten om het verstrekken en het recreatief gebruik van lachgas te verbieden bestaan momenteel (nog) niet. Voor Pieter Smit is dit geen reden om af te wachten tot zich onverhoopt een incident voordoet. “Waarschuwen is wel het minste wat ik onder deze omstandigheden kan doen. Daarvoor zijn de risico’s te groot”, aldus Smit.

Effecten van lachgas
Lachgas wordt verstrekt in ballonnen. Het inhaleren ervan zorgt voor een kortdurende maar sterke roes. Het bewustzijn daalt en de gebruiker kan door het tijdelijke zuurstoftekort duizelig worden of hoofdpijn krijgen. Ook verwardheid, misselijkheid, gevoelloosheid of tintelingen en flauwvallen zijn bekende effecten van het gebruik van lachgas. In combinatie met alcohol en/of drugs worden deze effecten nog eens versterkt. Gebruikers kunnen na gebruik nog uren onoplettend blijven. Deelname aan het verkeer wordt daarom ook ernstig afgeraden.

Het onderzoek naar de gevolgen van veelvuldig gebruik van lachgas op de lange termijn is nog niet afgerond. Aangezien het brein van jongeren nog in ontwikkeling is, is voorzichtigheid met het gebruik van ‘psychoactieve stoffen’ geboden.

Verantwoordelijkheid van horeca-ondernemers
Met zijn brief aan de horeca-ondernemers hoopt Pieter Smit dat ook zij hun verantwoordelijkheid nemen in het voorkomen van ongelukken als gevolg van het gebruik van lachgas.

De brief:
 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button