Algemeen

Dierenarts krijgt berisping nadat hij stikkende hond doorverwees

- advertentie -

Winschoten – Het Veterinair Tuchtcollege in Den Haag heeft een berisping gegeven aan een dierenarts in Winschoten die een vrouw met een stikkende hond telefonisch doorverwees naar een andere dierenarts.

- advertentie -

Dit gebeurde op kerstavond 2016. De tuchtrechter vindt dat de dierenarts de hond meteen op zijn praktijk in Winschoten had moeten onderzoeken om te kijken wat er aan de hand was, in plaats van Sabine Weinhold uit Winschoten en haar hondje Spike door te verwijzen.

Kerstcadeau
In de keel van de negen jaar oude kooiker was een stukje van het kauwbot blijven steken dat zijn baasje hem als kerstcadeautje had gegeven. Toen het dier hevig naar adem begon te happen en alles liet lopen werd de dierenambulance gebeld maar die kon niets uitrichten.

Binnen enkele minuten werd de dierenarts in Winschoten gebeld. Die meende dat een operatie nodig was maar had daar niet de middelen voor. Hij verwees de in doodsnood verkerende Spike door naar een kliniek in Roden, op drie kwartier rijden. Daar wilde men helpen maar het kon niet wegens vakantie van de arts.

Stikt onderweg
Weinhold werd naar Wilhelminaoord verwezen waar alles voor de operatie in gereedheid werd gebracht. Spike kwam daar echter niet aan. Hij stikte in de auto en overleed ter plekke. Zijn strijd heeft anderhalf uur geduurd.

De tuchtrechter vindt dat de Winschoter dierenarts een voorbarige conclusie heeft getrokken dat een operatie nodig zou zijn zonder dat hij de hond had gezien. Een berisping is de op een na laagste sanctie die de veterinaire tuchtrechter kan opleggen.

- advertentie -

De dierenarts kan in hoger beroep.

- advertentie - 

Foto: OldambtNu.nl (archief) betreft niet de dierenarts. 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button