Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
AlgemeenGemeenteIncidenten

Politie en meldkamer testen 360 graden beeld in 5G Lab

- advertentie -

Noord Nederland – Op dinsdag 4 juli kwamen medewerkers van de politie eenheid Noord-Nederland en de noordelijke meldkamer naar het 5G Lab in Groningen om een 360 graden beeldverbinding te testen. Een politieauto kreeg een 360 graden camera op het dak, die via een snelle internetverbinding, verbonden was met de noordelijke meldkamer in Drachten. Ook in het 5G Lab zelf waren de beelden te zien. Doel was om te kijken hoe de beelden, die live te bekijken waren, kunnen bijdragen aan de veiligheid van politiemedewerkers en betrokkenen.

- advertentie -

Aansturen vanuit de meldkamer
De hamvraag: is het mogelijk om de aansturing van politiemedewerkers te verbeteren vanuit de meldkamer als er wordt meegekeken via 360 graden beeld? Om hier achter te komen, werden twee situaties nagespeeld. In de eerste situatie was er sprake van een verstoring van de openbare orde waarbij twee groepen mensen ruzie kregen en een mes werd verstopt. De vraag was of de centralisten in de meldkamer het mes konden waarnemen en of ze op basis van de beelden konden bepalen of er versterking nodig was.

In de tweede situatie was er sprake van een aanhouding van een automobilist, die meer op zijn kerfstok bleek te hebben dan alleen achter het stuur te bellen. Ook hierbij werd op basis van de camerabeelden bekeken of versterking ter plekke nodig was, met de vraag of het vuurwapen dat de bestuurder in zijn broekband had verstopt, te zien was.

Snelheid en beeldkwaliteit
Het voordeel van 5G is de snelheid waarmee de beelden worden overgebracht, namelijk realtime, legt Robbert Kelder van KPN uit. ‘We gebruiken een nieuwe camera met ongekende kwaliteit en haarscherp beeld, dus je mist niet per ongeluk een stukje beeld, bijvoorbeeld een verdachte die wegglipt. Het beeld is zelfs goed genoeg om gezichten te kunnen zien. Dankzij 5G kunnen we niet alleen realtime laten meekijken, maar blijft die hoge kwaliteit ook in stand.’

Eerste bevindingen
Tijdens de testen werd de mogelijke meerwaarde van het gebruik van 360 graden beelden snel duidelijk: terwijl de politie druk is met de situatie ter plekke, kan een extra paar ogen via het beeld van de 360 graden camera zeer waardevol zijn. Ten eerste omdat centralisten in de meldkamer details kunnen zien die politieagenten ter plaatse niet zien, en ten tweede omdat de situatie vollediger kan worden beoordeeld voor eventuele inzet van versterking. Het totaal beeld is mogelijk  ook geschikt om door andere veiligheidsdiensten te worden gebruikt voor mogelijke inzet.

Nader onderzoek en meer testen is nodig om te bepalen wat definitief de meerwaarde kan zijn en wat dit vraagt van medewerkers die bijvoorbeeld de beelden analyseren of toekomstige software die daarin ondersteunt. Al met al een geslaagde test, waar ongetwijfeld een vervolg op komt.

Foto’s: 5G-Groningen.nl

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button