AlgemeenGemeente

Veel belangstelling voor Duitse les in Oldambt

- advertentie -

Oldambt – Negen basisscholen, zowel openbare als bijzondere uit de gemeente Oldambt hebben zich gemeld voor Duitse lessen. Wethouder Bard Boon van onderwijs, cultuur, welzijn en sport: “Ik ben blij met dit aantal aanmeldingen. Dit geeft jonge kinderen een voorsprong. Ze maken op een positieve manier kennis met ons buurland, de Duitse taal en cultuur.”

- advertentie -

De van oorsprong ‘Duitse juf’ is Franzis Wiese. Zij gaat de kinderen uit groep 5 en 6 kennis laten maken met de Duitse taal en cultuur. Deze maand is ze van start gegaan met een uurtje les per week op de Annewieke in Scheemda, Beukenlaan in Winschoten en de basisschool in Drieborg. De Vossenburcht en De Leilinde in Winschoten en De Lichtboei in Oostwold volgen later in het jaar. De andere drie scholen staan op de wachtlijst.

Kennismaken
In goed overleg met de leerkrachten van de scholen wordt er een laagdrempelige invulling gegeven aan het lesprogramma. Zo gaat de eerste les over wie iedereen is om kennis te maken met elkaar en leren de kinderen de eerste woordjes Duits. Franzis vertelt iets over haarzelf en neemt de kinderen spelenderwijs mee. Het lesprogramma bestaat uit een mix van luisteren, lezen, kijken en vooral ook zelf doen.

Doel van Duitse les
Franzis hoopt dat door de kennismaking op de basisschool, de kinderen op de middelbare school eerder gaan kiezen voor de Duitse taal. Interesse in de buurtaal lijkt in opkomst te zijn. De landelijke conferentie ‘Buurtaal voor allemaal’ die deze maand is volgeboekt. Dit gaat over les in de buurtaal in het basisonderwijs en de aansluiting naar het voortgezet onderwijs.

Biedt kansen
Ook wethouder Laura Broekhuizen reageert enthousiast op de belangstelling voor de Duitse les. Zij geeft aan dat onze inwoners de grens soms ervaren als een drempel naar een ander land: “Als grensgemeente hebben we veel overeenkomsten met onze buren aan de Duitse zijde, maar er zijn ook een aantal verschillen. De Duitse les verkleint de drempel en biedt kansen voor nu, maar ook voor later op het gebied van studie en werk.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button