Algemeen

Bloemetje van de week voor Yvonne Oudekerk-Spelde uit Nieuwolda

- advertentie -

Nieuwolda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer waren we te gast bij Yvonne Oudekerk in Nieuwolda. Ze werd genomineerd door haar collega Mariska Bosma-Spieard.  Ze schreef: “Ik nomineer Yvonne. Want ik wil haar een glimlach bezorgen na een moeilijke periode…”

In de gezellige woonkamer in Nieuwolda is een muur volgehangen met beterschapskaarten. Er rennen twee kleine kereltjes van vijf jaar druk schreeuwend met speelgoeddinosauriërs rond. Het zijn Daan en Frank, de een-eiige tweeling van Mariska. ‘Frank en Daan’, zegt ze. ‘Frank is twee minuten ouder’.

Yvonne zelf heeft vier kinderen, maar die zijn naar school.

Yvonne:  ‘In mei dit jaar heb ik een TIA gehad op mijn werk. Mijn linkerarm werd helemaal gevoelloos. Mijn collega’s vroegen of het ging. Ik zei nee, en ging naar huis. Ik dacht dat ik griep had of zoiets’.

Eenmaal thuis kreeg ze weer een TIA. ‘Ik ben naar de huisarts gegaan. Toen ik vertelde dat er veel hart- en vaatziekten in mijn familie voorkomen gingen daar de alarmbellen af’.

Het bleek dat Yvonne een gaatje in haar hart heeft. Zuurstofrijk en -arm bloed vermengt en gaat dan stollen. Bloedpropjes gaan door het lichaam zwerven. Ze werd geopereerd. ‘Het was een operatie met veel risico.’

Yvonne pakt haar mobiel erbij en laat foto’s zien van een ingenieus, klein, uitvouwbaar metalen parapluutje. ‘Dit werd in mijn lichaam gebracht en zou dan in mijn hart moeten uitvouwen. Maar het risico was dat dat niet gebeurde.’ Gelukkig ging de operatie goed.

‘Natuurlijk had ik veel te hoge verwachtingen. Ik dacht: opereren, een weekje herstellen en dan weer werken. Dat was niet zo. Inmiddels ben ik ruim vijf maanden thuis.’

Ze zegt: ‘Als ik erover praat, is het alsof ik over een ander praat. Maar ik was altijd de ‘motor’ van het gezin. En viel plotseling uit. Mijn echtgenoot nam die rol over, maar hij doet het anders. Ik moet toekijken, en dat zit niet in mijn aard.’

Yvonne werkt als secretaresse bij het fysiotherapie praktijk Prenger Hoekman. Mariska is haar collega.

Deze week begint Yvonne aan revalidatie. Bij de fysiotherapeut waar ze zelf werkt. ‘Heel raar’, zegt ze:’ Normaal plan ik de patiënten in. En nu word ik als patiënt ingepland.’


Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

Foto & Tekst: Ingezonden

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button