Algemeen

Kinderboekschrijvers en leerlingen uit de regio maken samen verhalen over ziekenhuis

- advertentie -

Scheemda – Medio 2018 verhuist het Ommelander Ziekenhuis naar Scheemda. In het licht van de verbondenheid van het ziekenhuis met de regio heeft het ziekenhuis samen met Groninger kinderboekenschrijver en meervoudig Zilveren Griffelwinnaar Tjibbe Veldkamp een uniek project opgezet. Vier kinderboekschrijvers uit de regio maken vier verhalen over het ziekenhuis. Ze doen dat samen met 16 basisscholen uit Noord- en Oost-Groningen. Tijdens de Kinderboekenweek, die woensdag 4 oktober is gestart, bezoeken de schrijvers de scholen om met de kinderen aan het verhaal te werken. Later zullen vier illustratoren de verhalen voorzien van mooie tekeningen.

- advertentie -

De kinderboekschrijvers en illustratoren die meedoen
Er komen verhalen voor vier leeftijdsgroepen. Kinderboekenschrijver Tjibbe Veldkamp vond de volgende kinderboekschrijvers en illustratoren bereid om aan het project mee te werken:

– Bianca Antonissen en Tineke Meirink voor groep 1-2
– Gerlin de Lange en Marijke Klompmaker voor groep 3-4
– Rene Hoogschagen en Gerben Valkema voor groep 5-6
– Christel Koperberg en Madeleine van der Raad voor groep 7-8

Alle acht kennen zij de provincie goed omdat zij er of vandaan komen of er reeds lang wonen.

Samen met de leerlingen het verhaal maken
Basisscholen in de regio Noord- en Oost-Groningen zijn afgelopen zomer benaderd met de vraag of zij belangstelling hadden om mee te doen aan het project. Van de 29 basisscholen die zich aanmeldden, zijn 16 scholen verspreid over de regio Noord- en Oost-Groningen geselecteerd. Elke school doet mee met één leeftijdsgroep.

Afgelopen periode hebben de schrijvers het begin van het verhaal bedacht. De komende twee weken, tijdens de Kinderboekenweek, gaan zij op bezoek bij ‘hun’ vier groepen. In de groep vertellen zij wat ze al bedacht hebben. Daarna kunnen de kinderen ideeën aandragen, karakters bedenken, of gebeurtenissen verzinnen om het verhaal af te maken.

De vier verhalen worden gebundeld tot twee kinderboeken: een boek met de verhalen van groep 1-4 en een boek met de verhalen van groep 5-8. Tjibbe Veldkamp verzorgt de eindredactie van de twee boeken en uitgeverij Personalia uit Leens verzorgt de vormgeving en productie en zal de boeken ook gaan aanbieden aan de boekwinkels in de regio.

Officiële opening
Tijdens de officiële opening van het ziekenhuis in het najaar van 2018 wordt het eerste exemplaar van beide boeken gepresenteerd. Daarvoor worden ook de leerlingen en leerkrachten die meededen aan het project uitgenodigd.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button