AlgemeenCultuur

Zeearend gespot op Streekboerderij De Zelfmakerij in Oostwold

- advertentie -

Oostwold – Maandagochtend, 9 oktober, is op De Zelfmakerij een zeearend gespot. Deze  prachtige streekboerderij staat aan de rand van het Oldambtmeer. In alle vroegte in één keer een herrie bij het kippenhok, een keihard gekrijs… “Ik ben er elke ochtend vroeg uit om onze Groningse streekdieren te voeren. Toen ik bij onze scharrelweide kwam met Groninger meeuw kippen hoorde ik een enorm gekrijs. In de boom zat een enorme vogel, een zeearend. De zeearend met een indrukwekkende spanwijdte van bijna 2 meter vloog op in een vlucht naar het Oldambtmeer. Wat een prachtig gezicht.” Aldus Freek Kupers, eigenaar van Streekboerderij De Zelfmakerij.

- advertentie -

De zeearend broedde in 2006 voor het eerst in Nederland. In mei van dit jaar had het Zuidlaardermeer in Groningen de primeur. Daar werd de eerste zeearend van onze provincie geboren. Ondertussen zijn ook twee zeearenden geboren in het Lauwersooggebied. Is deze zeldzame vogel nu ook vaste klant bij het Oldambtmeer? Een prachtige aanwinst voor het mooie opkomende natuurgebied Oldambtmeer en Reiderwolde. Zijn er meer mensen die de zeearend al gespot hebben in het gebied?

De Europese zeearend heeft een licht bruin gekleurde kop. De haaksnavel is geel van kleur en fors. De zeearend ziet 4 keer scherper dan de mens. De kop steekt vooruit en is zwaar. De rest van het lichaam is donker bruin van kleur. De poten van de zeearend zijn geel. De Europese zeearend heeft een korte witte staart. De vleugels van de zeearend zijn breed, rechthoekig. Het einde van de vleugels zijn sterk “gevingerd”. De spanwijdte van de zeearend is van 2 tot 2,5 meter.

De vier varkentjes, kippen en Groninger blaarkopkoeien zullen nog wel even onrustig blijven. De cliënten die werken op de dagbesteding van De Zelfmakerij zullen vandaag wat extra aandacht aan de dieren schenken, zodat ze snel weer rustig worden na dit avontuur.

Foto: Wikipedia / Tobias Biehl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button