Algemeen

Het wordt winter! Vannacht gaat de klok één uur terug

- advertentie -

Landelijk – In de nacht van 28 op 29 oktober gaat de wintertijd in. Dit betekend dat de klok om 03:00 uur één uur terug gaat naar 02:00 uur, hierdoor hebben we dan ook een uur langer nachtrust.

- advertentie -

Bedacht
Eigenlijk is de wintertijd de normale tijd. De zomertijd is ooit bedacht om energie te besparen. Door de klok te verzetten hoeven de lampen op straat en in huis nog niet aan, omdat het langer licht blijft.

In de war
Ieder jaar is er veel discussie over de zomertijd en de wintertijd. Tegenstanders vragen zich af of er echt energie wordt bespaard. Ook zou het kunnen dat mensen en dieren in de war raken door de tijd.

Files
De VerkeersInformatieDienst (VID) verteld dat ze de komende week drukkere avondspitsen verwachtten door de wintertijd. Traditioneel moeten automobilisten de eerste dagen na het ingaan van de wintertijd eraan wennen dat het donker is als zij van hun werk naar huis rijden.

Meer verkeersongelukken
Onderzoek van een paar jaar geleden van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) wees uit dat tijdens de ‘donkere’ periode in het jaar meer verkeersdeelnemers slachtoffer van een ongeluk worden. Vooral voor voetgangers is het gevaarlijker bij verkeersdrukte in het donker.

Foto: Trijntje Timmer/ bewerkt door OldambtNu.nl
Lees ook: Winterpret bij rode uitkijk toren in Blauwestad

 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button