AlgemeenGemeente

Harm Luppenspark: van grasveld tot aantrekkelijk buurtpark

- advertentie -

Finsterwolde – Op zaterdag 11 november legden bewoners de laatste hand aan de herinrichting van het Harm Luppenspark in Finsterwolde. Onder begeleiding van medewerkers van Landschapsbeheer Groningen plantten zij die dag sierstruiken, vaste planten en rozen aan. Dat vormt de kroon op een periode waarbij professionals en bewoners hard gewerkt hebben aan de realisatie van het park. 

- advertentie -

Landschapsbeheer Groningen
Onder leiding van Landschapsbeheer Groningen hielpen ruim dertig omwonenden om zo’n 2000 planten te planten. Wethouder Laura Broekhuizen van de gemeente Oldambt kwam onverwacht op bezoek en hielp volop mee, net als andere medewerkers van de gemeente, woningcorporatie Acantus en de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

Later deze maand worden nog negentien bomen geplant en een aantal laatste planten, dan is het grondwerk aan het park klaar. In het voorjaar wordt het park feestelijk geopend.

Herinrichting
Op de plek van het Harm Luppenspark stonden vroeger woningen, maar na de sloop van de huizen kwam het terrein braak te liggen. In 2015 hebben buurtbewoners een plan gemaakt voor herinrichting van deze grond. Ze werden daarbij ondersteund door de Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij.

Landschapsbeheer Groningen heeft vervolgens het ontwerp uitgewerkt en ingediend bij Leader en andere partijen voor het verkrijgen van subsidie. Toen dat rond was, gingen de bewoners voortvarend aan de slag. Een van de bewoners omschreef het resultaat: “Er groeit een mooi park, maar minstens zo belangrijk is dat ook de samenwerking en contacten in de buurt groeien!”

Met “De buurt aan zet” realiseert de Verzetsbuurt draagvlak voor de veranderingen als gevolg van krimp. Op een slooplocatie legt de buurt een park aan om de leefomgeving en leefbaarheid te verbeteren. De aanpak versterkt de sociale cohesie en legt verbinding tussen jong en oud. Het park is de verbinding tussen de buurt en landschap en versterkt de toeristische infrastructuur.  Het park is geschikt voor jong en oud.

Werkgroep
De herinrichting van het Harm Luppenspark is een initiatief van de werkgroep Verzetsbuurt Finsterwolde, samen met bewoners Verzetsbuurt, Landschapsbeheer Groningen, Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij, Gemeente Oldambt en Acantus. Het project is mede mogelijk gemaakt door Leader Oost-Groningen, provincie Groningen en de Rabobank.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button