Algemeen

Bloemetje van de Week voor Joan Baardolf in het ‘verre Scheemda’

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer brachten we Joan Baardolf het bloemetje van de week. Deze tandartsassistente uit Scheemda werd genomineerd door Nelie Mobis uit Nieuwe Pekela. Ze schreef: “Ik nomineer Joan omdat ze er voor me was in een moeilijke tijd. Joan verdient het zeker: ze kwam helemaal uit Scheemda om voor mij te zorgen na de operatie en het herstel van 1 jaar. Dat zijn pas vrienden ..”

Wanneer we bij de karakteristieke woning van Joan aankomen, worden we verrast door een groepje enthousiaste Zwarte Pieten. Ze komen net terug van hun werk bij de haven van Scheemda, waar Sinterklaas zijn intocht deed. Het strooigoed dat ze over hebben delen ze met argeloze voorbijgangers. Lekker.

Joan nodigt ons uit voor een kopje koffie. Nelie is er ook. Zij vertelt: “In 2012 zijn we vanuit Amersfoort naar Nieuwe Pekela verhuisd. Mijn man en ik hadden alles wat ons hartje begeerde. We hoopten in Oost Groningen een rustige, oude dag te mogen beleven.”

Maar het liep heel anders: Nelie’s echtgenoot overleed plotseling. En Nelie zelf kreeg steeds weer last van heftige pijnen. Ze zegt: “Ik heb een erfelijke aandoening: Het Lynch-syndroom. Dit geeft een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, vooral darmkanker. Daarvoor ben ik veertien keer geopereerd. Maar de pijn kwam steeds terug.”

Pas toen Nelie een blaasontsteking kreeg, ontdekte de specialist dat ze al die tijd ook nierstenen had. “De medici zochten de oorzaak van de pijn steeds in verband met kanker, omdat ik daar zo’n geschiedenis mee heb..”

- advertentie -

In die periode leerde ze Joan kennen.

- advertentie - 

Joan: “Ze lag huilend in de tandartsstoel. Ik ben tandartsassistente en ben na de behandeling achter haar aangelopen om te vragen wat er aan de hand was. Toen vertelde ze ook dat ze nauwelijks mensen kent in deze regio.”

Er bleek een ‘klik’. Joan en Nelie begrepen elkaar en voelden elkaar aan. Joan: ‘Er is altijd een luisterend oor, van beide kanten.” In het jaar dat de pijnklachten het hevigst waren, kwam Joan ongeveer eens per twee weken bij Nelie thuis: “Vooral voor wat geestelijke ondersteuning. Koffie en een peukje.’

Nelie zegt: “Ik had in die periode niemand om mee te praten. Alleen Joan. Ze was mijn praatpaal.”

Nomineren
Ook u kunt iemand nomineren voor het Bloemetje van de Week. Dit kan via deze link.

Lees ook: Sympathieke actie bloemist Winschoten: ‘Bloemetje van de week’

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button