AlgemeenGemeenteVideo

Strooiwagens bestrijden gladheid in de gemeente Oldambt (video)

- advertentie -

Oldambt – U heeft ze vast al zien rijden de strooidienst van de gemeente Oldambt, of te wel de helden van de weg. Deze mannen en vrouwen van de buitendienst zijn met man en macht, non stop bezig om de aangewezen straten te strooien.

- advertentie -

De gemeente Oldambt krijgt dagelijks telefoontjes met de vraag; ‘Waarom komt de strooidienst niet door mijn straat, of… Waarom rijden ze er wel langs maar strooien ze niet?’ een simpel antwoord… de gemeente Oldambt moet een keuze maken met hun strooiroute. In principe strooien ze in eerste instantie de doorgaande en belangrijke wegen. Denk daarbij aan een straat bij een school, de industriewegen en de wegen die naar een boerderij lopen word gestrooid. Dit is wegens de veiligheid. Het vrachtverkeer gaat dagelijks door. Boeren kunnen niet lang met hun melk of vee blijven zitten. Als dit transport zal moeten stoppen zal dit schade aanrichten in de economische markt.

En waarom ze wel langs rijden en niet strooien? Elke route is berekend met aantal kilometer en het zout wat ze bij zich kunnen hebben. Zo zouden ze wel eens door een straat moeten rijden om weer op hun route te komen.

Gladheidcoördinatoren
De gladheidcoördinatoren worden bij de beslissing om te gaan strooien ondersteund door een gladheidmeteoroloog van Meteoconsult uit Wageningen. De situatie van de wegen wordt gedurende de periode van 1 november tot 1 april 24 uur per etmaal door dit bedrijf in de gaten gehouden. Hiertoe hebben zowel de gladheidcoördinatoren als Meteoconsult toegang tot het meetpunt aan de Zwaagsterweg te Scheemda.

Wat is precies de route van een strooiauto?
U kunt op de website van de gemeente Oldambt precies zien waar een strooiauto langs komt. (Klik hier)

Foto’s: Jeroen Bos
Video: Jeroen Bos & Gerrie de Groot

- advertentie -
  • Bekijk hier onder de video of in de app onder het kopje ‘In Beeld’ 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button