Algemeen

‘3 goede vragen’ voor kinderen na proef in OZG nu landelijk ingevoerd.

- advertentie -

Winschoten – Ook kinderen worden vanaf nu geholpen zich goed voor te bereiden op een bezoek aan het ziekenhuis. Mede naar aanleiding van een proef in het Ommelander Ziekenhuis is een set van “3 goede vragen” ontwikkeld speciaal voor kinderen. Deze kunnen zij minimaal met hun dokter bespreken. De 3 vragen worden nu ook landelijk ingevoerd.

- advertentie -

Het Ommelander Ziekenhuis Groningen vindt het belangrijk dat patiënten samen met de zorgverleners keuzes kunnen maken over hun behandeling. ‘3 goede vragen’ helpt daarbij. Volwassen patiënten worden al langer aangespoord zich met behulp van deze vragen voor te bereiden op hun bezoek aan het ziekenhuis. Samen met Kind & Ziekenhuis zijn nu ook ‘3 goede vragen’ voor kinderen ontwikkeld.

Sinds september 2016 brengt het Ommelander Ziekenhuis ‘3 goede vragen’ onder de aandacht bij volwassen patiënten. Het doel is patiënten te ondersteunen bij de voorbereiding op hun ziekenhuisbezoek, hun vragen te laten stellen en daardoor in staat te stellen samen met de zorgverleners betere keuzes te maken. De kinderartsen en – verpleegkundigen van het ziekenhuis ondersteunen dit initiatief en wilden graag een kinderversie. Op basis  daarvan is contact opgenomen met Kind & Ziekenhuis en is de deelname aan het project ontstaan.

Project Kind & Ziekenhuis
De ‘3 goede vragen voor kinderen’ zijn ontwikkeld door Kind & Ziekenhuis samen met de Patiëntenfederatie, Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en vier ziekenhuizen: Rijnstate Arnhem, Academisch Medisch Centrum Amsterdam, Bernhoven Uden en Ommelander Ziekenhuis Groningen. Kinderen en hun ouders hebben aangegeven wat volgens hun de belangrijkste vragen zijn om te bespreken met zorgverleners. 3 Vragen zijn daarna tijdens een pilotperiode in de ziekenhuizen getest. Op basis van de proef zijn nu de definitieve vragen bepaald en is specifiek promotiemateriaal gemaakt. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat kinderen de 3 vragen hoog waarderen.

De 3 goede vragen voor kinderen
Inhoudelijk zijn de vragen ongeveer gelijk aan de vragen voor volwassenen, maar veel directer geformuleerd. De 3 vragen luiden:

1.    Dit voel ik, wat is het?

2.    Wat kunnen we er allemaal aan doen?

3.    Wat betekent dit voor mij nu en later?

De ‘3 goede vragen’ zijn te vinden op http://3goedevragen.nl/kinderen/

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button