AlgemeenPolitiek

Ger Klein: ‘Project Poststraat Scheemda toont noodzaak permanente Rekenkamer aan’

- advertentie -

Scheemda – Maandag bespreekt de raadscommissie BMR het rekenkameronderzoek naar de realisatie van het project Poststraat in Scheemda. De ambitie van dit project was om een impuls te geven aan het centrum van Scheemda. Het plan zoals dat uiteindelijk werd gerealiseerd, is een uitgeklede versie van het plan waarover eerder in de raad besluitvorming heeft plaatsgevonden. De gemeente moest 200.000 euro extra bijbetalen boven de al eerder gedane investering van ruim zes ton.

- advertentie -

Conclusies zijn niet mals
De conclusies in het onderzoeksrapport van de Rekenkamer zijn niet mals. Lijsttrekker Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt: “Bijna alles wat mis kon gaan, ging mis. Zo zegt de Rekenkamer bijvoorbeeld dat de gemeente de uitvoering van het project onvoldoende kon afdwingen, zij zich door de ontwikkelaar in een ongunstige juridische positie heeft laten manoeuvreren, de procedure onnodig vertraging heeft opgelopen en de informatieverstrekking aan de raad onvoldoende is geweest.”

Het trekken van lessen staat voorop
Klein vervolgt: “De Rekenkamer geeft naar mijn mening terecht aan dat het onderzoek geen ‘afrekenonderzoek’ is, maar dat het trekken van lessen voorop staat. Het is vooral van belang dat de aanbevelingen van de Rekenkamer worden opgevolgd. Wat mij in dat verband een beetje tegenvalt is de reactie van het college op het rapport. Ik heb de indruk dat het college de bevindingen van de Rekenkamer bagatelliseert. Dat vind ik jammer. Ik zou zeggen: neem de aanbevelingen ter harte en doe er iets mee. Vooral als je je bedenkt dat dit niet de eerste keer is dat er iets mis is gegaan. Kijk bijvoorbeeld naar het kunstgrasveld van WVV waar in politiek opzicht al het nodige over te doen is geweest.”

Permanente Rekenkamer bittere noodzaak
Voor het onderzoek naar de Poststraat heeft de gemeenteraad een tijdelijke Rekenkamer ingesteld, terwijl het al meer dan tien jaar verplicht is een permanente Rekenkamer te hebben. Klein: “Voor Gemeentebelangen is een permanente en onafhankelijke Rekenkamer een vanzelfsprekendheid. Wij vinden het in het kader van democratische controle van groot belang dat onafhankelijk van college en raad onderzoek kan worden gedaan. Niet voor niks hebben wij in ons verkiezingsprogramma opgenomen dat er een permanente Rekenkamer moet zijn.”

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button