Algemeen

Bloemetje van de week voor Lonneke Mellens-Togtema uit Midwolda

- advertentie -

Midwolda – Deze keer gaat het Bloemetje van de Week naar Lonneke Mellens-Togtema uit Midwolda. Ze werd genomineerd door Jeanet Roozendaal. Ze schreef: “Ik doe een poging om Lonneke te nomineren. Als je haar kent weet je dat ze veel doet. Wat een doorzettingsvermogen heeft Lonneke. Daarom mag ze van mij het bloemetje  van de week krijgen.”

- advertentie -

Nieuwsgierig bellen we aan bij een besneeuwd, oud huis aan de rand van het dorp. Aan alles is te zien dat hier mensen wonen met oog voor de geschiedenis van het pand. Lonneke en haar man wonen hier sinds 2008. “Daarvoor woonde ik in aan de verkeerde kant van het land,” zegt ze glimlachend. “In Hillegom. Een prachtige omgeving, maar zoo druk.” Oorspronkelijk komt ze uit Winschoten. “Toen ik me aan de buren voorstelde, zeiden ze: Togtema? Bist d’r ain van ‘t Wotterschap of van Dokter?” Lonneke is van de dokter. “Mijn vader was longarts. District tbc arts in Winschoten. Vanaf 1967 had hij kantoor in het oude groene kruis gebouw in Winschoten. Toen ik in Midwolda kwam wonen, kwam ik in contact met tandarts Hoeksema die daar nu zijn praktijk heeft. Hij wilde de locatie verbouwen en vroeg of ik belang had bij de oude deuren. Nu heb ik in mijn huis dus de deuren van de praktijk waar mijn vader dagelijks werkte. Ik vind dat mooi. Ik hou van hergebuik.”

Jeanet Roozendaal is er ook. Ze zegt: “Ik was bezig een dorpskrant op te zetten. En kwam via Facebook in contact met Lonneke, die tekstschrijver is. Ze bood aan te helpen met het opstarten. En toen ontdekte ik dat ze al veel meer deed.”

Maar Lonneke hoeft niet zo op de voorgrond. Ze zet liever anderen op het podium. Zoals de jongeman Marten Luiten, die het afgelopen jaar met twee verschillende pony’s drie keer Nederlands kampioen werd. Lonneke: “Die jongen is zo bescheiden: zelfs zijn klasgenoten wisten dit niet. Ik vind het dan mooi om hem in het voetlicht te zetten. Bijvoorbeeld bij de nieuwjaarsbijeenkomst van de Gemeente Oldambt regelde ik dat hij zijn verhaal mocht vertellen.”

Ze deed ook werk bij de lokale omroep. Maar ’t liefst op de radio. “Vroeger ‘toen ik nog jong en vitaal’ was, waren we met Radio Winschoten echt een concurrent van Radio Noord. Mijn collega’s waren toen Wiebe Klijnstra, Jan Keitz en Jan van der Meide. Ik deed toen de sportradio.”

We spreken nog over de buurt: Lonneke zegt: “Je doet je eigen ding. We kwamen hier niet wonen voor de buren, maar voor de ruimte. Maar als je iets voor elkaar kunt doen, dan doe je dat. Positiviteit, een glimlach, gemeend compliment. Daarmee maak je de wereld een stukje mooier.”

Op de foto Lonneke en Jeanet met de bloemen.

Foto: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button