AlgemeenRegionaal nieuws

Landschapsbeheer Groningen zoekt versterking fruitboombrigade

- advertentie -

Winschoten – Landschapsbeheer Groningen heeft een fruitbomenbrigade fruitbomen die snoeit op verschillende plekken in de provincie. De brigade gaat daarvoor tijdens het snoeiseizoen elke twee weken op woensdag op pad.

- advertentie -

Landschapsbeheer Groningen zoekt vrijwilligers die deze brigade komen versterken. Enige ervaring met het snoeien van fruitbomen is meegenomen maar niet verplicht.  Wel belangrijk is dat belangstellenden goed kunnen samenwerken, goed ter been zijn en de – soms hoge- bomen in durven.

Regelmatig onderhoud van fruitbomen is noodzakelijk voor het behoud van die bomen. Hiervoor is het belangrijk op de juiste manier te snoeien. Een goed onderhouden boom levert bovendien meer oogst op. Het behoud en onderhoud van fruitbomen is echter niet alleen van belang voor de eigenaar. Fruitbomen en hoogstamboomgaarden zijn karakteristieke elementen in het Groningse cultuurlandschap en dragen bij aan een rijke biodiversiteit. Mensen genieten van fruitbomen, maar ze bieden ook voedsel en beschutting aan veel dieren.

Leren onder deskundige begeleiding
Vanzelfsprekend worden nieuwe vrijwilligers niet zomaar losgelaten op de fruitbomen. Onder leiding van een professional van Landschapsbeheer Groningen leren zij de kneepjes van het snoei vak. Ze leren over de opbouw van de kroon, verschillende manieren van snoeien in zomer en winter en het onderhoud in verschillende levensfases van een boom.

Naast het snoeien staan ook veiligheid en goed gebruik van gereedschap voorop. De fruitboombrigade gaat gedurende het snoeiseizoen aan de slag bij diverse boomgaarden in de provincie. Daarbij komen ze op prachtige plekjes, die je als buitenstaander nooit ziet.

Belangstellenden kunnen zich tot 1 maart aanmelden bij Riek Guikema van Landschapsbeheer Groningen. Dat kan per telefoon op 050 – 534 51 99 of per mail op r.guikema@landschapsbeheergroningen.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button