Algemeen

Bloemetje van de Week voor ‘creatieve senior’ Harm Jansen uit Scheemda

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze zaterdag brachten we een boeket naar Scheemda. Daar woont meneer H.A. Jansen. Hij werd genomineerd door Hillie Dusseljee-Jansen. Ze schreef: “Ik gun het mijn lieve Pa. Hij is 91 jaar en schrijft iedere dag nog gedichten.. Voor iedereen die iets te vieren heeft. Of zo maar voor zijn verzorgster in Nieuw Vredenhoven. Hij is altijd bezig. Nu mag hij een keer verwend worden !!!”

Nieuw Vredenhoven is groter dan we verwachtten. We lopen een poosje te dwalen in het gebouw maar dan is er gelukkig een vriendelijke verpleegkundige die ons de weg wijst naar het appartement van meneer Jansen.

“Ik wist al dat jullie zouden komen. Hij had ’t al  verteld. Ja, hij schrijft veel. Vanmorgen lag er ook weer een mooi gedicht op de koffiewagen ..” zegt ze, terwijl ze met ons meeloopt. Hillie en haar man zijn al aanwezig in de gezellige kamer. Aan de wand hangt een stijlvolle houten slingerklok.

“Wat mooi! Het komt allemaal tegelijk nu!” zegt Hillie. “Afgelopen donderdag stond een stukje van mijn vader in het Dagblad van het Noorden. Vandaag komen jullie met een boeket. En dinsdag wordt ik 65 jaar.” Meneer Jansen laat ons trots het krantenknipsel zien: een kritisch stukje over de gaswinning.

En hij haalt een groot schrift tevoorschijn. “Ik schrijf ook verhalen over vroeger. Ik woonde meer dan veertig jaar in Ganzedijk. Daar heb ik veel meegemaakt.” Meneer Jansen zou nog graag zijn verhalen laten uitgeven. Hij is nu bezig om alles te herschrijven, om namen te veranderen.  “Dat vind ik wel zo netjes naar hun familie toe.”

Hillie zegt: “Wij hebben aangeboden om de geschreven teksten te kopiëren. Maar Pa wil alles zelf overschrijven. Het is een soort dagbesteding voor hem.”

Behalve verhalen schrijft hij ook gedichten. Over de actualiteit, zowel binnen als buiten Nieuw Vredenhoven. “Meestal schrijf ik vijf of zes gedichten per dag. Vaak over het personeel. Met de pen. Dan ben ik lekker bezig. Ik geef zo’n gedicht dan aan de persoon waar het over gaat.” 

“Ze zijn hier allemaal ‘wies mit hom.” zegt Hillie. “Pa kan met iedereen.” Dat zei mijn moeder ook altijd,” reageert meneer Jansen. En iedereen moet lachen.

Het echtpaar Jansen was 65 jaar getrouwd. Kort na dat jubileum overleed vrouw Jansen.  Meneer Jansen is kwiek en gezond: “Ik wil 115 worden. Anders valt ‘t me smerig tegen.”

Alleen het lopen gaat moeizaam. “Mijn landingsgestel is niet meer zo goed,” zegt hij lachend.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button