AlgemeenPolitiek

Burgerbelangen Oldambt maakt zich zorgen over gebrek aan transparantie bij de gemeente

- advertentie -

Oldambt – De jongste politieke partij Burgerbelangen Oldambt maakt zich ernstig zorgen over het gebrek aan openheid en transparantie bij de gemeente Oldambt.

- advertentie -

Aanleiding daarvoor zijn recente publicaties door RTV-Noord en het Dagblad van het Noorden over een intern onderzoek naar ernstige budgetoverschrijdingen bij de aanleg van kunstgras-voetbalvelden in Winschoten. Uit dit onderzoek bleek dat ambtenaren zonder dit te melden tonnen te veel hadden uitgegeven. Het gemeentebestuur probeerde dit aanvankelijk geheim te houden. Raadsleden werden alleen vertrouwelijk op de hoogte gebracht.

Pas toen de media hiervan lucht kregen en informatie vroegen via de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) ging de gemeente overstag. De belangrijkste stukken durfde men niet openbaar te maken. Uiteraard is de gemeente verplicht de privacy van de betrokken ambtenaren en ondernemers te beschermen. In dit geval lijkt het er echter op dat men dit argument tevens gebruikte om niet alle feiten op tafel te hoeven leggen.

Verplichte rekenkamer
Andere politieke partijen hebben al eerder vragen gesteld over gebrek aan transparantie bij de gemeente. Zo blijkt de gemeente niet te voldoen aan de wettelijke eis een gemeentelijke rekenkamer(functie) te hebben, die onderzoek doet of de gelden wel effectief en rechtmatig worden besteed. Uit een eenmalig onderzoek naar ernstige budgetoverschrijdingen bij de bouw van de nieuwe Aldi-supermarkt in Scheemda bleek de gemeente zich door de betrokken projectontwikkelaar en vastgoedeigenaren onder druk te hebben laten zetten.

Informatie vinden
Notulen en besluitenlijsten van de gemeenteraad, raadscommissies en B&W staan slechts voor een beperkt aantal jaren online en zijn niet doorzoekbaar voor zoekmachines. Ook Burgerbelangen Oldambt is tegen deze kwestie aangelopen. Dit naar aanleiding van recente plannen voor het opwaarderen van het centrum van Winschoten (Poort van Winschoten) en de uitbreiding van het gemeentehuis. De gemeente werkt hierbij nauw samen met private partijen. Opnieuw zijn de raadsleden vertrouwelijk op de hoogte gebracht, terwijl de gemeente weigert relevante stukken openbaar te maken. Lijsttrekker Alexander Nicolai: “Onze recente WOB-verzoeken zijn afgewezen, omdat er helemaal geen stukken zouden zijn. En dit terwijl de besluitenlijsten van B&W aantonen dat de gemeente op dit punt volop bezig is.”

Burgerbelangen Oldambt vraagt zich af of hier sprake is van een groter probleem. Alexander Nicolai: “Bij recente plannen voor het Outlet-centrum, de Wereldbazar en de sanering van het winkelgebied werkt de gemeente eveneens nauw samen met enkele marktpartijen. Raadsleden worden in vertrouwen bijgepraat en gaan akkoord met plannen die gedeeltelijk buiten de openbaarheid worden gehouden. Speculanten lijken ongestoord hun gang te kunnen gaan. Publieke discussie ontbreekt. Niet voor niets hebben bezorgde burgers meermalen met succes de hulp van de rechter ingeroepen. Niet voor niets heeft de Raad van State een streep getrokken door eerdere plannen.” 

Burgerbelangen Oldambt wil in deze situatie verbetering brengen. De gemeente Oldambt verdient een krachtig openbaar bestuur dat open durft te staan voor discussie. Een openbaar bestuur dat niet aan de hand loopt van private marktpartijen. En een openbaar bestuur dat hoge eisten stelt aan transparantie en integriteit.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button