Algemeen

Bloemetje voor actieve overgrootouders Jan en Tjaaktje Groen

- advertentie -

Scheemda – Wie heeft er een bos bloemen verdiend? Iedere week worden tientallen inwoners van deze regio genomineerd.  Zaterdag kiezen de initiatiefnemers Jos Schaafsma en Pascal Meinders daar iemand uit en bezorgen die persoon een boeket.

- advertentie -

Deze keer brachten we een mooi boeket naar Jan en Tjaaktje Groen in Scheemda. Ze werden genomineerd door hun kleindochter, Sylvia Groen uit Nieuwolda. De afgelopen weken heeft ze haar grootouders meerdere keren voorgedragen. Ze schreef: “Mijn opa en oma staan altijd voor ons klaar. Ze koken wel eens voor ons, maken onze kleren als ze stuk zijn, ze geven veel aan ons zoontje als hij wat nodig heeft. Ze zijn zelf beide 80+ en hun gezondheid wordt hier en daar wat minder, maar ze blijven voor ons klaar staan. Opa gaat ook vaak als chauffeur mee naar ziekenhuisbezoeken. Ze verdienen wel een mooie bos bloemen, vind ik..”

Wanneer we binnenkomen in de gezellige woonkamer zit de familie net aan de thee. De vierjarige achterkleinzoon Jayden heeft thee met veel melk. Maar hij heeft niet de rust om het op te drinken. Steeds loopt hij een rondje langs zijn ouders en overgrootouders. ‘I love you’, klinkt het en ze krijgen allemaal een kus van hem. “We hadden dit nooit verwacht!” Tjaaktje is best een beetje beduusd. “Zo’n bloemetje van de week is toch voor bijzondere mensen, dacht ik. Daar komen wij niet voor in aanmerking.”

Kleindochter Sylvia vindt Jan en Tjaaktje wel degelijk bijzonder: “Ze doen alles nog zelf. Geen thuiszorg of zo iets. En als ze iemand kunnen helpen, dan doen ze dat. Daarbij: niet iedereen op die leeftijd rijdt nog auto.” Sylvia heeft geen rijbewijs. En zoontje Jayden moet vaak naar het ziekenhuis in Groningen. Overgrootvader Jan is dan de vaste chauffeur. Aansluitend op zo’n intensieve ziekenhuisdag wordt dan samen gegeten. Vaak wordt vader Michael op zijn werk nog gebeld: ‘waar heb jij zin in om te eten?’ Sylvia: “We eten dan vaak stamppot. Het eten dat oma kookt is zoveel lekkerder dan wanneer je het zelf klaarmaakt… En de toetjes: heerlijke custard toetjes!”

Op de foto: Michael met Jayden, Silvia en Jan en Tjaaktje Groen

Foto: Jos Schaafsma

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button