AlgemeenKort nieuwsRegionaal nieuws

Hart- & Vaatcafé op 19 april in Ommelander Ziekenhuis Delfzijl

- advertentie -

Delfzijl/Regio – Het Ommelander Ziekenhuis Groningen organiseert, in samenwerking met de Harteraad (voorheen de Hart- & Vaatgroep), op donderdagavond 19 april een lezing over het ‘Het Vrouwenhart’.

- advertentie -

Het Hart- & Vaatcafé is een ontmoetingsplaats voor hartpatiënten, partners, familie, mantelzorgers en andere belangstellenden. De bijeenkomst is van 19.30 – 21.30 uur (zaal open om 19.00 uur) in het restaurant van het Ommelander Ziekenhuis in Delfzijl. Deelname aan de bijeenkomst is gratis maar bezoekers dienen zich wel aan te melden.

Verschillen tussen mannen en vrouwen
Mannen hebben vaker de typische signalen van een hartinfarct dan vrouwen. Ze krijgen plotseling een aanhoudende drukkende pijn op de borst, die kan uitstralen naar andere delen van het lichaam. Vaak gaat dit samen met misselijkheid, zweten en braken.
Bij vrouwen komen de typische mannensignalen ook voor. Ze hebben echter vaker minder duidelijke signalen zoals pijn in de bovenbuik, kaak, nek of rug, pijn tussen de schouderbladen, kortademigheid, extreme moeheid, duizeligheid, een onrustig gevoel, angst en een snelle ademhaling. Dat hart- en vaatziekten voor het overgrote deel bij oudere vrouwen voor komt, heeft te maken met de beschermende werking van het hormoon oestrogeen. Tijdens de overgang is er een afname van dit hormoon. Daarmee verdwijnt ook de bescherming. Vrouwen krijgen na de overgang meer buikvet, een hoger slechte cholesterol en zijn gevoeliger voor een hoge bloeddruk: typische risicofactoren voor hart en vaatziekten. Veel van de verschijnselen van hartkwalen bij
vrouwen lijken op symptomen van de overgang en daarom worden hartkwalen niet altijd herkend bij vrouwen.

Sprekers
Tijdens het Hart- & Vaatcafé houdt cardioloog Nicole van Popele een presentatie over het onderwerp ‘Is het vrouwenhart anders dan het mannenhart?’ Overgangsconsulent Karin Jager vertelt over ‘Opvliegers en hartkloppingen tijdens de overgang’. Verder is een ervaringsdeskundige (patiënt) uitgenodigd om haar eigen verhaal te vertellen. Meer info over het programma: www.ommelanderziekenhuis.nl of www.harteraad.nl.

Aanmelden
Aanmelden voor het Hart- & Vaatcafé kan via aanmelden@ozg.nl of via 088-066 1000 onder vermelding van naam, emailadres/telefoonnummer en bijeenkomst.

Doel Hart- & Vaatcafé
Het Hart- & Vaatcafé is een initiatief van de Harteraad en de afdeling Cardiologie van het Ommelander Ziekenhuis. Doel van deze bijeenkomst is in een informele sfeer lotgenoten en partners met elkaar in contact brengen en ervaringen, ideeën en zorgen uit te wisselen. Maar ook specialisten en verpleegkundigen ontmoeten en informatie inwinnen. Er is ruime gelegenheid om te pauzeren en te praten met andere aanwezigen en de informatie-stands te bezoeken. En iedereen kan vragen op papier zetten, die na de pauze aan de sprekers worden gesteld.

Foto: Archief/OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button