AlgemeenKort nieuwsSport

Damnieuws vanuit Damclub Winschoten

- advertentie -

Winschoten – Damclub Winschoten komt met twee nieuwsberichten:

Dylarius Stoter uit Bad Nieuweschans in actie bij HF dammen voor welpen

Zaterdag 7 april werden in Groningen, Baarn en Huissen de halve finales om de NK titel in de welpen categorie afgewerkt. Deze titelstrijd was voor jeugdspelers geboren in 2008 of later.

- advertentie -

De deelnemers werkten in het Jannes van der Wal Denksportcentrum in Groningen 9 ronden “Zwitsers systeem” af met een speeltempo van “Fischer 10 min + 5 sec”. Daarbij was Oost Groningen vertegenwoordigd door de 9 jarige Dylarius Stoter uit Bad Nieuweschans. Dylarius kwam met 3 zeges tot 6 punten. De organisatie was in handen van Danny Staal van Damgenootschap Het Noorden uit Groningen die tevens een 6 tal damboekjes beschikbaar stelde voor de jeugddammers met een leuke combinatie en die tevens de beschikbare speeltijd goed benutten.

Hoofdarbiter (MI) Michiel Kroesbergen uit Groningen selecteerde de 6 jeugdspelers die hier voor in aanmerking kwamen. Dylarius Stoter was één van de geselecteerden en werd eigenaar van een damboekje om de theorie op te krikken.

(lees verder onder de foto)

Hermann Loots uit Winschoten geslaagd voor damdiploma “Wiersma wit”
De 12 jarige Hermann Loots uit Winschoten is 3 april in het gebouw van SV Bovenburen, met vlag en wimpel, geslaagd voor het “Wiersma wit” damdiploma. Dit is het tweede exemplaar in een reeks van 11 diploma’s, dat begint bij het Van der Wal damdiploma, dat de grondbeginselen van het dammen behandeld. Bij dit “Wiersma wit” examen kwamen enkele dambegrippen langs, zoals: “Kroonschijf”, “Lange lijn”, “Tric-traclijn”, “Meerslag” en “Plakker”.

Daarnaast werd de “Coup turc” als standaard combinatie behandeld. Deze combinatie is van eminent belang, omdat na het uitvoeren van de combinatie pas de schijven verwijderd mogen worden. Daarbij mag een dam slechts één maal over een schijf slaan, doch wel twee maal over een speelveld gaan. Tevens kwamen “oppositie” en “vastzetten” aan de orde.

- advertentie -

Als slotvraag werd de vangstelling vier tegen één dam onder de loep genomen. Hermann mocht het diploma in ontvangst nemen van Harrie Molthoop als voorzitter van Damclub Winschoten. Momenteel is Hermann Loots bezig met de theorie die toegang geeft tot het “Wiersma zwart” examen.

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button