AlgemeenKort nieuws

Ontwerptoelichting omtrent Blauwe Loper

- advertentie -

Blauwestad – Op woensdag 11 april bent u van harte welkom op de inloopavond over het gekozen ontwerp voor de Blauwe Loper. Deze avond is tussen 17.00 – 20.00 uur in de Harbour club – locatie Tramwerkplaats, Havenkade-West 3 in Winschoten.

- advertentie -

De bestuurders van de gemeente Oldambt, de provincie Groningen en Blauwestad, de ontwerper en de aannemer zijn aanwezig om uw vragen te beantwoorden en het ontwerp toe te lichten.

Lees ook: Zo moet de Blauwe Loper eruit zien: wat vind jij er van?

Tijdens deze inloopavond kunt u ook uw mening geven via een van de aanwezige computers. Uw mening is belangrijk en wordt meegenomen in het besluitvormingsproces door het bestuur.

Bent u niet in de gelegenheid om naar de inloopavond te komen dan kunt u ook onder aan deze pagina uw reactie achter laten. Dit is mogelijk vanaf dinsdag 10 april (9.00 uur) tot en met donderdag 12 april (24.00 uur).

Na een positief besluit werken het projectteam en de aannemer het winnende ontwerp verder uit. Via www.blauwestad.nl en de nieuwsbrief Blauwe Loper blijft u op de hoogte. Bij een positief verloop van deze uitwerking krijgt de aannemer de opdracht om de Blauwe Loper te gaan bouwen.

- advertentie -

Blauwe loper
De Blauwe Loper is een fiets- en voetgangersverbinding tussen Winschoten en Blauwestad met de volgende kenmerken:
– minimaal 3,5m breed + 800 m lang
– de brug bestaat eigenlijk uit vier bruggen
– duurzaam icoon
– herkenningspunt voor Blauwestad
– ontwerp past bij Blauwestad
– onderhoudsvriendelijk

- advertentie - 

Het ontwerp van de Blauwe loper voegt een bijzonder object toe aan het landschap van de Blauwe stad en Winschoten en vormt een bijzonder en iconografisch beeld, een lange lijn met 2 punten: meer dan een uitroepteken!

De lijn
De blauwe loper is een lijn, een lange verheven route, opgespannen tussen de nu nog lege parkdelen van de Blauwe stad en de uitlopers van Winschoten. Die lijn is constant over de volle lengte met een houten dek als een uitgestrekte boardwalk over het land, het water en de kruisende A7 en het Winschoterdiep.

De Lijn kan over het grootste deel van het traject continu worden uitgevoerd met een basismaat van 7,5 meter HOH tussen de ondersteuningen. Die ondersteuningen onder de loper zijn sierlijk en lichtvoetig. Door de kruisvormige ondersteuningen ontstaat een mooi luchtig en transparant beeld onder de loper met een minimale touch met het landschap

Houten spanten
Voor de overspanning van de A7 & Winschoterdiep is een aanvullende constructie op de basis noodzakelijk. Een constructie die sterk genoeg is om een overspanning van ca 42 meter te kunnen maken en een constructie die het mogelijk maakt dat een deel van de loper omhoog kan scharnieren, om schepen op het Winschoterdiep te laten passeren.

De spant constructie over de A7 is daarbij een min of meer klassiek spant met kloeke buitenrand en daarbinnen een diagonale invulling. Het hout zal met een vergrijzende kleur passen in het land maar door vorm en formaat daar letterlijk boven uit stijgen.

Duurzaam
De ambitie met betrekking tot duurzaamheid is groot. Om die reden is gekozen voor een vrijwel volledig houten constructie. Het hout komt daarbij uit FSC beheerde bossen in Afrika in eigendom van één van de partners in het project en de grootste houtbouwer in Nederland. Met de daar aanwezige expertise kan de brug voldoen aan de gevraagde eisen, waaronder een extreem lage MKI score (duurzaamheidsmeting). Door het hout ontstaat ook het iconische beeld. De spanten met vlechtwerk vormen een mooie combinatie met de gekruiste ondersteuningen en de noodzakelijke remmingwerken in het kanaal. Zo ontstaat een mooi samenhangend totaalbeeld dat hangen blijft op het netvlies van de passanten. Blauwe stad heeft er een landmark bij!

Gegevens van de aannemer
Aannemer: Combinatie Reef Infra B.V. Oldenzaal & Oosterhof Holman Beton-en waterbouw BV Harlingen
Ontwerp: Nol Molenaar Glimmen
Houtconstructie: Koninklijke Houthandel G. Wijma & Zonen B.V. Kampen
Beweegbaar brugdeel: Machinefabriek Rusthoven Groningen

Laat hier uw mening achter

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button