AlgemeenCultuurKort nieuwsRegionaal nieuws

Provincie draagt bij aan Nederlands-Duits project over joodse geschiedenis

- advertentie -

Regio – Nederland en Duitsland gaan gezamenlijk onderzoek doen naar de joodse geschiedenis in het grensgebied. De Stichting Folkingestraat Synagoge en de Ehemalige Jüdische Schule in Leer gaan na wat de relatie is tussen de migratie van joden in Groningen en vlak over de grens in Duitsland. Op basis van het onderzoek komt er een permanente tentoonstelling in de synagoge in de Folkingestraat in Groningen. De provincie draagt 50.000 euro bij aan het project vanuit het EU-subsidieprogramma Interreg VA Deutschland-Nederland.

- advertentie -

Het is voor het eerst dat de migratie van joden in Nederland en Duitsland gezamenlijk onderzocht wordt. De migratie van de joodse gemeentes in het Rheiderland in Duitsland en de gemeenten in Groningen waar een synagoge aanwezig was (zoals Groningen, Winschoten en Bourtange) houdt verband met elkaar.

Tentoonstelling
De resultaten uit het onderzoek worden gepresenteerd op symposia in Duitsland en Nederland. Daarna komt er een tentoonstelling van het onderzoek, die in beide landen te zien is.

Interreg VA Deutschland-Nederland
De financiering komt uit het EU-subsidieprogramma Interreg VA Deutschland-Nederland. Het doel van dit programma is om de economie in de Nederlands-Duitse grensregio te stimuleren en de internationale samenwerking te versterken. Vanuit het programma is er tot 2020 222 miljoen euro beschikbaar langs de gehele grens.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button