AlgemeenCultuurOp stap

Speciale klok op spectaculaire en ambachtelijke wijze gegoten

- advertentie -

Heiligerlee – Een speciale klok werd dindagavond gegoten ter ere van 450 jaar Slag bij Heiligerlee. Het klokgietingsproces stond onder leiding van Simon Laudy uit Finsterwolde en vond plaats in de tuin achter het Klokkengieterij Museum Heiligerlee.

- advertentie -

Opbouw
De opbouw voor het gieten begon op dinsdagmorgen rond 11:00 uur. Vanaf dat tijdstip kon het publiek doorlopend kijken hoe een en ander in zijn werk gaat. Het klokgieten ging op spectaculaire en ambachtelijke wijze, zoals dit eeuwen terug ook in z’n werk ging. Vervolgens wachtte zij met het gieten tot dat het donker was, dit omdat het effect van het gloeiende metaal dan het beste naar voren komt!

Ontmanteld
Morgen, woensdag 23 mei, wordt de klok rond 11:00 uur in de ochtend ontmanteld. Ook dit proces is “live” te volgen. Tegen 13.00 uur wordt de klok met paard en wagen naar het monument gereden. Daar zal het voor het eerst geluid worden. 

Foto’s: Jeroen Bos/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button