AlgemeenCultuurOp stapVideo

Opening en herdenking Slag bij Heiligerlee

- advertentie -

Heiligerlee – Woensdagmiddag stond in het teken van de opening en herdenking van de Slag bij Heiligerlee. Commissaris van de Koning, René Paas, legde een krans bij het monument en liet het geluid van de nieuwe klok klinken.

- advertentie -

’s Morgens begon de dag met het uitpakken en onthullen van de nieuwe klok bij het museum de Klokkengieterij in Heiligerlee. Simon Laudy en zijn team haalden de vorm rond de klok weg die de avond ervoor was gegoten. Deze was ’s morgens nog 50 graden warm. Langzaam werd de vorm verwijderd en het materiaal dat op de klok zal weg gepoetst. Hierdoor werd onder andere de tekst “Nunc aut Nucquam” zichtbaar. Dit betekend Nu of Nooit, een uitspraak van Lodewijk van Nassau (en nog steeds in gebruik als lijfspreuk van korps commando troepen). Nadat de vorm was verwijderd werd de klok omhoog gehesen en kon voor het eerst gehoord worden hoe deze klonk. Uiteindelijk bleek de klok een F2 toon te laten klinken.

De klok werd vervolgens naar het monument gebracht vergezeld door genodigden en dorpelingen uit Westerlee en Heiligerlee, voorafgegaan door re-enactors met de oranje-blanje-bleu kleurige vlag.

Opening
Bij het monument werd door CdK René Paas stil gestaan bij de geschiedenis, ook werden door hem en de wethouders van de gemeente Oldambt kransen gelegd bij het monument. Uiteraard werd het Wilhelmus gespeeld door het aanwezige orkest. Hierbij werd het eerste en vierde couplet gezongen. In dit vierde couplet staat de regel “Graaf Adolf is gebleven, in Friesland in den Slag” wat verwijst naar de Slag bij Heiligerlee. Kinderdichter Sky Bakker uit Scheemda droeg een gedicht voor dat hij zelf had geschreven en als afsluiter werd een salvo kanonsschoten afgevuurd.

Een deel van de mensen verplaatste zich hierna nog naar het landgoed Westerlee waar een portretserie werd onthuld van voormalig staatshoofden vanaf 1568 tot aan de huidige eerste troonopvolgster prinses Amalia. Een deel van deze portretten waren in 2012 al geschonken en de serie werd nu uitgebreid met nog een aantal portretten. CdK René Paas opende hier in de omgebouwde paardenstal de gehele expositie.

Ondertussen gaat de opbouw op het evenemententerrein ook gestaag verder. Inmiddels zijn nog enkele re-enactors aangekomen en is het podium, en tevens decorstuk voor de slag, bijna af. Ook wordt het hele terrein aangekleed waardoor de bezoeker zich straks in 1568 waant. Er worden dit weekend vele duizenden bezoekers verwacht op het terrein tussen Westerlee en Heiligerlee.

- advertentie -
Foto’s: Marcel Lameijer/ OldambtNu.nl

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button