AlgemeenCultuur

Programma Slag bij Heiligerlee – Musea & Cultuur –

- advertentie -

Heiligerlee – Nog een aantal dagen en dan klinken er schoten, kanonsslagen, paardenhoeven en het gekletter van degens en zwaarden. U ruikt de geur van kruit, kampvuren maar ook van heerlijke gerechten.

- advertentie -

Op 23 mei 2018 is het exact 450 jaar geleden dat de Staatse troepen de Spanjaarden bij Heiligerlee versloegen. Dit werd beschouwd als het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Deze belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis wordt van 22 tot en met 27 mei 2018 uitgebreid herdacht en feestelijk gevierd.

Tentoonstelling in het museum
In het museum Slag bij Heiligerlee is vanaf 23 mei tot 1 november een speciale tentoonstelling te zien met als thema ‘Nunc aut nunquam’ (Nu of nooit). Dit is het motto van het Corps Commandotroepen. Het stamt van Prins Maurits, de tweede zoon van Willem de Zwijger. Maurits had een belangrijk aandeel in de veranderingen in de oorlogvoering, zoals die zich na 1600 voltrokken. Hij was een van de grondleggers van de moderne krijgswetenschap. De tentoonstelling geeft een beeld van die veranderingen aan de hand van vier elementen: de soldaten, de wapens, de tactieken en de invloed van enkele hoofdrolspelers binnen en buiten de Nederlanden: Maurits, Alva, Gustaaf II Adolf van Zweden en Oliver Cromwell.

Koninklijke expositie op Landgoed Westerlee
Op Landgoed Westerlee is vanaf 23 mei tot en met 27 mei 2018 een unieke Koninklijke expositie van 19 digitale afbeeldingen te zien van 14 generaties uit ons Koningshuis. De portretten zijn beschikbaar gesteld door het Koninklijk Huisarchief in Den Haag en het Display karton is gemaakt in de fabriek van sponsor Solidus Solutions Board in Oude Pekela. Er zijn afbeeldingen te zien van Prins Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, tot en met Prinses Amalia.

Alle Stadhouders en Koningen en Koninginnen zijn tevens opgenomen in de expositie. Ook de portretten van de graven Lodewijk en Adolf worden natuurlijk getoond. De expositie is gratis toegankelijk. Na 27 mei zullen de portretten in de paardenstal van het Landgoed blijven gezien deze ruimte ook als trouwzaal in gebruik is.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button