Kort nieuwsWeerbericht

Lente extreem warm en zonnig

- advertentie -

Winschoten – Met 11,1 graden eindigt de lente als de op twee na warmste sinds het begin van de metingen. Normaal komt de temperatuur gemiddeld op 9,5 graden uit en daarmee is de lente ruim anderhalve graad te warm verlopen. De lente van 2018 moet alleen 2007 en 2014 voor zich dulden. Toen werd het respectievelijk 11,7 en 11,2 graden. Met 597 uur zon tegen 517 normaal is de lente bovendien bijzonder zonnig. Gedurende de drie lentemaanden viel gemiddeld over het land 176 mm. Dat is vrijwel gelijk aan de gebruikelijke 173 mm.

- advertentie -
Deze lente kon een recordaantal warme dagen worden genoteerd. In De Bilt was het namelijk op 30 dagen warmer dan 20 graden. Daarmee is het dus gemiddeld op een van de drie lentedagen warmer dan 20 graden geweest! Het record van 25 warme dagen uit 2011 wordt hiermee verpletterd!
Op 17 dagen wees de thermometer in De Bilt 25 graden of meer aan. Dit is een recordaantal zomerse dagen. De lente kende één officiële tropische dag. Op de valreep van de meteorologische lente steeg het kwik op het hoofdstation naar 30,7 graden. Dit gebeurde op 29 mei. De hoogste temperatuur van de lente werd in Lelystad gemeten. Op 29 mei kwam de maximumtemperatuur uit op 31,9 graden.

Zeer warme afsluiting na ijskoude start
Maart begon extreem koud. In De Bilt werd op 1 en 2 maart een ijsdag gehaald. De maximumtemperatuur bleef die dagen op respectievelijk -0,7 en -0,5 graden steken. Gemiddeld verliep maart met 4,7 graden tegen 6,2 normaal zelfs kouder dan januari! Hierbij moet worden opgemerkt dat het in januari bijzonder zacht was.

Het ijskoude begin van maart staat in schril contrast met de extreem warme april- en meimaand. April was de op twee na warmste in 300 jaar met een gemiddelde temperatuur van 12,2 graden. Dat is 7,5 graden warmer dan maart! In april was het in De Bilt op 9 dagen warm en verliepen 3 dagen zelfs zomers. In Lelystad werd het op 19 april met 29,6 graden bijna tropisch. Toch moest nog ruim een maand worden gewacht voordat de tropische grens van 30 graden werd geslecht. De eerste lokale tropische dag van het jaar werd namelijk op 28 mei gehaald. Toen werd het in het Achterhoekse Hupsel 30,3 graden. De dag daarna was het op grote schaal 31 graden en kon ook in De Bilt de eerste officiële tropische dagworden genoteerd. Opvallend was dat de maxima in de laatste twee weken van mei bijna continu boven 25 graden uitkwamen. Mei eindigt hierdoor als de warmste sinds 1706.

Zonnige lente op conto van mei
Het was niet alleen warm deze lente, ook de zon doet haar duit in het zakje. In maart en april werd nog een normale hoeveelheid zon gemeten, maar in mei gingen alle remmen los. In de bloeimaand werden 284 zonuren genoteerd en daarmee komt de gehele lente op 597 uur zon uit. Dit is goed voor een plek in de top-10 van zonnigste lentes. Ondanks de vele mei-zonneschijn waren er ook meidagen die geheel grijs verliepen. Zo liet de zon het 18 en 19 mei afweten en was het met maxima beneden 15 graden erg kil.

Onweersbuien brengen lokaal veel regen
In maart wisten neerslaggebieden vooral het zuiden en zuidwesten te vinden. Vlissingen beleefde zelfs de op 5 na natste maartmaand sinds het begin van de metingen. De neerslag viel niet alleen als regenwater, ook sneeuw was regelmatig te zien. Zo sneeuwde het in het zuiden op 16 en 17 maart bijna 24 uur lang. Door de harde, ijskoude oostenwind stoof de sneeuw door de straten en bleef ze nergens liggen.

Toen de warmte eenmaal losbarstte in april kwam het meteen tot zware onweersbuien. Op 10 april viel in het Zuid-Hollandse Strijen 47 mm regen in korte tijd. Ook in de laatste weken van mei waren onweersbuien niet van de lucht. Bijna dagelijks ontstonden pittige buien die lokaal zeer veel regen achterlieten. Vanwege de zware onweersbuien werd op 29 mei code oranje afgegeven. In Hellevoetsluis werd die dag maar liefst 76 mm afgetapt! Wateroverlast kwam regelmatig voor en in de Zuid-Limburgse heuvels ontstonden meermaals modderstromen. Vanwege de buien zijn de neerslagverschillen lokaal groot. Zo is op de ene plek veel meer regen gevallen dan normaal, terwijl het in andere regio’s vrij droog was.

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button