AlgemeenCultuurKort nieuwsOp stap

Klaterend spektakel als openingsact van Waterbei

- advertentie -

Winschoten – Waterbei, het straattheaterfestival in Winschoten, beleeft vrijdag 31 augustus een spectaculaire (her)start. Theater Gajes zal de toeschouwers in vervoering brengen met de unieke voorstelling Odyssee, een bewerking van het gelijknamige en imposante epos van de Griekse dichter Homeros. Het klaterende en wonderlijke theaterstuk tovert het Winschoter Marktplein om in een kolkende ambiance. De pleinproductie wordt gespeeld midden tussen de toeschouwers die in opperste verwondering het aangrijpende verhaal van de aloude Griekse held Odyssee zullen meebeleven.

- advertentie -

Met de opvoering van Odyssee begint Winschoten dankzij de inspanningen van de Retail Club Winschoten aan het tweedaagse evenement Waterbei, dat in 2014 de laatste aflevering kende. Op zaterdag 1 september zal in het Winschoter stadscentrum op diverse plekken straattheater van ongekend hoog niveau te zien zijn. Opvallende, humoristische, muzikale en hilarische voorstellingen zijn geboekt om van het festival een kolderiek, magisch en tevens creatief evenement te maken. Er is voor elk wat wils: absurde gekkigheid, verrassende muzikaliteit en hoogwaardig theater. Ook jeugdige bezoekertjes zullen volop aan hun trekken komen. Neem bijvoorbeeld de immense zeepbellen-act of het jaarfeest van ridder Hilarius.

Dé klapper van Waterbei zal de opvoering van Gajes’ theaterstuk Odyssee zijn. De zogeheten grote pleinvoorstelling vertelt het avontuur van Odysseus, bekend van de list met het Paard van Troje. Het Deventer theatergezelschap weet keer op keer duizenden toeschouwers te beroeren en ontroeren. Na de strijd om Troje vertrekken Odysseus en z’n manschappen zegevierend op weg naar huis. Die reis verloopt verre van eenvoudig, het lot bepaalt dat Odysseus jarenlang over de zeewateren zwerft. De eilanden die hij aandoet herbergen monsterlijk gevaar, onweerstaanbare verleidingen (zoals de vrouwwezens Syrenen) en betoveringen.

Tijdens de reis sneuvelen vele bemanningsleden en loopt het schip van Odysseus steeds meer schade op. Met de hulp van zijn goddelijke gids Athena overleeft hij uiteindelijk de verwoestende krachten van Poseidon, de god van de zee. Als het Odysseus na een bezoek aan de onderwereld lukt om zijn strijd en listigheid te laten vallen, keert hij berooid en met slechts vodden om het lijf thuis en ziet hij op het eiland Ithaka zijn vrouw Penelope terug.

Gajes verpakt het indrukwekkende verhaal in een wonderlijke en spectaculaire voorstelling, waarin het gebruik maakt van grote mobiele objecten, live muzikanten en acteurs op stelten. Dat alles speelt zich af tussen en boven de hoofden van de toeschouwers. Gajes verbindt in Odyssee spektakel met een goed verhaal, rauwe beelden met poëzie, muzikaliteit met lawaai. Kortom: een creatieve wereld in een theaterstuk dat uniek en meespelend is.

Wat de acts op zaterdag 1 september betreft, de bezoekers aan het koopcentrum in Winschoten kunnen zich vergapen aan en verwonderen over het duo Bettie en Beppie van de Benidorm Bastards, die wonderlijke capriolen uithalen op rollator en scootmobiel, het kolderieke tweetal Politie te Paard, het paar Roderick en Willemijn uit het Gooische Blaricum dat zich laat torsen door twee dragers, het ANWB-echtpaar Henk en Dinie met een opmerkelijk optreden, Bep en Miep met hun Op sjouw met de Vrouw, de Potloodventers, Mister Suitcase met een magische one-man-street-act, de feestelijke voorstelling van Hilaria, de Zeepbellenshow en de aanstekelijke band Heavy Hoempa.

- advertentie -

Fotobijschrift: Een scene uit de voorstelling Odyssee van Theater Gajes

- advertentie - 

Foto: Organisatie

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button