AlgemeenKort nieuws

Verscherpt toezicht bij zeehondenkijkwand Dollard

- advertentie -

Termunten – Vanaf heden wordt er verscherpt toezicht gehouden bij de zeehondenkijkwand van Het Groninger Landschap op de dijk bij de Punt van Reide, nabij Termunten. Het toezicht is nodig om de rust te garanderen voor de zeehonden die het buitendijkse gebied als kraamkamer gebruiken.

- advertentie -

De Dollard bestaat uit slik, maar bij de Punt van Reide liggen zandbanken dicht bij de kust. Dit is de plek waar de jongen geboren worden: het is de kraamkamer van de zeehondenpopulatie in de Dollard. Elke dag, bij hoog water, verzamelen de zeehondenmoeders met hun pups onder aan de dijk om uit te rusten en de pups te zogen. Juist in de zoogperiode is het belangrijk dat de jongen ongestoord kunnen drinken. Bij verstoring kunnen moeder en pup elkaar kwijtraken. In ongeveer vier weken tijd moeten de jongen voldoende gegroeid zijn om zich zelfstandig te kunnen redden.

De zeehondenkijkwand biedt een prachtig uitzicht op de kraamkamer en trekt jaarlijks vele honderden bezoekers. Een groot deel van de dijk en het buitendijkse gebied ervoor is in de kraamperiode afgesloten voor publiek, alleen de kijkwand blijft toegankelijk. Bordjes met ‘Verboden toegang’ en afrastering maken duidelijk waar deze regel geldt. Om in de gaten te houden dat de regel wordt nageleefd is bovendien een bewakingscamera geplaatst.

Het verbod is ingesteld op verzoek van Het Groninger Landschap in overleg met Waterschap Hunze en Aa’s, de eigenaar van de grond, en de Provincie Groningen. Handhaving geschiedt door opsporingsambtenaren van o.a. politie, provincie en Het Groninger Landschap.

De zeehondenkijkwand is bereikbaar vanaf het Bezoekerscentrum Dollard van Het Groninger Landschap bij de Punt van Reide nabij Termunten. De beste tijd om de zeehonden te spotten is in de maand juni bij hoogwater. Zie daarvoor de getijdentabel op www.groningerlandschap.nl/zeehondenkijkwand

Foto: Groninger Landschap

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button