AlgemeenWeerbericht

Astronomische zomer start met schaapscheerderskou

- advertentie -

Winschoten – De astronomische zomer begint dit jaar met schaapscheerderskou. Donderdag voert een matige tot harde noordwestenwind (4-7 Bft.) behoorlijk frisse lucht aan. Warmer dan 14 graden op de Wadden en lokaal 19 in Limburg wordt het niet. Wolkenvelden trekken over het land en lokaal valt wat (mot)regen. Vrijdag wordt het nog frisser met hooguit 14 tot 17 graden. Normaal is het 18-23 graden. De lente eindigt juist volop zomers. Morgen wordt het vrij zonnig en in het binnenland 25 tot 28 graden.

- advertentie -

Donderdag, de start van de zomer, zoekt de wind de noordwesthoek op en wordt koele lucht vanaf de Noordzee over ons land geblazen. Er trekken veel wolkenvelden over en soms valt wat (mot)regen, met name in het noordoosten. Het is flink kouder dan normaal met 14 graden op de Wadden en lokaal 19 in Limburg. Omdat er veel wind staat voelt het nog een stuk frisser aan. Op de Wadden waait het zelfs krachtig tot hard, 6 à 7 Bft.

Vrijdag valt de temperatuur nog lager uit met hooguit 14 graden in het noordwesten en 17 in het zuidoosten. Er is vrij veel bewolking en vooral in het noordoosten kan wat motregen vallen. In het zuidwesten breekt af en toe de zon door. De stevige wind maakt het dan onaangenaam.

Het is donderdag en vrijdag op veel plaatsen ruim 10 graden kouder dan morgen. De lente eindigt namelijk met flink wat zonneschijn en zomerse temperaturen. Het kwik stijgt naar 25 graden in Utrecht, 27 in het oosten en zuiden en maar liefst 28 graden in Limburg en het oosten van Brabant. In de kustprovincies is het een stuk minder warm met 20-22 graden op de stranden en 23 of 24 graden landinwaarts.

Schaapscheerderskou
Vaak raakt de zomer halverwege juni in een dip. Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden veroorzaakt dan regelmatig een koele noordwestenwind. Er worden wolkenvelden aangevoerd en soms valt motregen. In extreme gevallen komt het zelfs tot nachtvorst of krijgen de kustgebieden te maken met hardnekkige mist. In 1955 daalde de temperatuur in Witteveen (Drenthe) op 18 juni naar -0,8 graden. Het frisse weer kan zomaar een dag of 10 aanhouden.

De naam is afkomstig uit de tijd dat in deze periode de schapen werden geschoren. Tijdens het grijze en koele weer verbrandde de kale huid van de schapen niet door de sterke junizon. Ook in de klimatologie is deze junidip goed te herkennen. De gemiddelde temperatuur daalt namelijk een klein beetje rond het midden van de maand. Aan het eind van de maand stijgt de normaal weer.

- advertentie -

Toch zijn er ook uitzonderingen. In 2002 was er juist een warmtepiek rond het midden van de maand. Op 18 juni werd het in het Limburgse Arcen 34,7 graden. Opvallend is wel dat de hitte-extremen aan het begin en eind van juni veel hoger liggen. Zo werd op 8 juni 1915 in Oudenbosch (Noord-Brabant) 36,1 graden gemeten. De hoogste junitemperaturen vinden we in 1947. Op de 27e werd het in Winterswijk 37,0 en in Maastricht-Aachen Airport (Beek) 37,2 graden.

- advertentie - 

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button