AlgemeenCultuurKort nieuws

Onthulling grenszuil Reiderwolde

- advertentie -

Reiderwolde – Omstreeks 2010 kwam de Culturele Raad (Reiderland) in het bezit van twee oude gemeentewapens uitgehouwen in steen die eerder de gevels sierden van de gemeentehuizen van Beerta en Finsterwolde. Soortgelijke stenen werden vroeger ook gebruikt om de grens van een gemeente te markeren.

- advertentie -

Een duidelijk voorbeeld is nog te zien bij de ingang van het dorp Ulsda. Nu is daar een nieuwe steen geplaatst met het nieuwe wapen van de recent ontstane gemeente Westerwolde, op de plek waar eerder de grenssteen te zien was van de gemeente Bellingwolde.

Zoals wellicht bekend was de Culturele Raad van de toenmalige gemeente Reiderland ook betrokken bij de inrichtingsplannen voor het nieuwe natuurgebied Reiderwolde nabij Blauwestad.

Het grondgebied van Reiderwolde maakt deel uit van drie voormalig zelfstandige gemeentes die zijn opgegaan in de gemeente Oldambt. Er grenzen dus drie voormalige gemeentes aan elkaar in het gebied en alle betrokken partijen vonden het een leuk idee om deze grens te markeren middels een zogenaamde grenszuil met een knipoog naar het bekende drielandenpunt nabij Vaals. De vormgeving heeft een link met dit bekende drielandenpunt maar heeft ook een overduidelijke relatie met het nabij gelegen amfitheater en uitkijktoren. Omdat de gemeente Winschoten geen grote grenssteen meer in haar bezit heeft is er replica gemaakt van het uit steen gehouwen gemeentewapen dat in het gemeente huis hangt. Met de realisatie van deze grenszuil zijn nu alle oorspronkelijke plannen ten uitvoer gebracht.

De onthulling van de grenszuil vindt plaats op vrijdag 22 juni 2018 om 16.30 uur
Dit is de dag voorafgaand aan het grote feest om het tienjarig bestaan van het gebied te vieren. Bij deze onthulling zijn namens gemeente Oldambt Laura Broekhuizen en Blauwestad, René Perton aanwezig. Ook is er vertegenwoordiging van de SPNOG. Stichting Recreatie Reiderwolde nodigt u hierbij van harte uit om aanwezig te zijn. Deze stichting is ontstaan als uitvloeisel van de samenwerking tussen de partijen die betrokken waren bij de ontwikkeling van het gebied, de eigenaren/beheerders, Dorpsbelangen Beerta en Culturele Raad

De ontwerper van het grensobject (en van de in 2011 gerealiseerde uitkijktoren en amfitheater) is Ronald Raaijmakers/Bureau Het Wilde Oosten.

- advertentie -

 

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button