AlgemeenWeerbericht

Uitstekend zomerweer na fris weekend

- advertentie -

Landelijk – Met 15 tot 19 graden is het frisser dan normaal, maar na het weekend krijgen we veel zon en wordt het warmer. Maandag hebben we de langste zomeravond en gaat de zon pas om 22:04 uur onder. Woensdag stijgt de temperatuur naar 23 tot 28 graden. Aan de kust is het 20 tot 22 graden door wind van zee. Later in de week kan de temperatuur nog iets verder stijgen, maar de kans op een hittegolf is voorlopig zeer klein.

- advertentie -

Vandaag is het fris en winderig met stapelwolken, zonnige perioden en vooral in het noordoosten enkele buien. In het zuidwesten is de kans op zon het grootst. Het wordt 15 graden in het noordwesten tot ruim 17 graden in het zuidoosten en daarmee is het kouder dan normaal. De laatste 10 dagen van juni is het gewoonlijk 18 tot 23 graden.

In het weekend blijft het fris met 16 tot 20 graden. Er zijn veel stapelwolken en vooral in het binnenland is het midden op de dag grijs. Aan de westkust kan de zon doorbreken. Het hele weekend is er kans op een lichte bui.

Na het weekend zonniger
Maandag is het grijs en gaat in de loop van de middag de zon schijnen. In het oosten en noordoosten kan een buitje ontstaan, maar elders is het droog. Met 18 graden aan de kust en 20-22 graden in het binnenland is de temperatuur vrij normaal. In de avond wordt het zonniger, maar ook wat frisser.

Dinsdag en woensdag is het zonnig zomerweer en wordt het geleidelijk warmer. Woensdag stijgt de temperatuur landinwaarts naar 23 tot 28 graden. Aan de kust is het enkele graden koeler en aan zee wordt het 20-22 graden.

Er staat een matige noordoostenwind en daarbij is de kans op een bui erg klein. We hoeven dus geen rekening te houden met zwaar onweer.

- advertentie -

Geen hittegolf
De dagen daarna kan de temperatuur nog een paar graden stijgen met in het zuidoosten maxima van 29-30 graden. Tegelijkertijd wordt de verwachting onzekerder, dus de temperatuur kan ook gelijk blijven of een graadje lager uitvallen.

- advertentie - 

Of de warmte in het volgende weekend aanhoudt zullen we moeten afwachten. Mocht de temperatuur in het zuidoosten naar 29-30 graden stijgen, dan neemt ook de kans op een onweersbui toe. Een regionale hittegolf (vijf zomerse dagen waarvan drie met maxima van 30 graden of meer) is voorlopig zeer klein. De wind is namelijk noord- tot noordoostelijk en staat daarmee in de verkeerde hoek.

Langste zomeravond
De langste dag hebben we inmiddels achter de rug, maar ’s avonds is het komende tijd juist nog iets langer licht. Doordat de zon ’s ochtends net wat minder vroeg opkomt, is de totale dag wel een fractie korter. Tot en met donderdag zijn de avonden minstens even lang als op 21 juni. In juli worden de avonden korter, maar de eerste week scheelt dat maar een paar minuten.

In het midden van het land gaat maandag om 22:04 uur de zon onder en hebben we de langste zomeravond. Na zonsondergang duurt het nog een uur voordat het echt donker wordt. Met een graad of 15 is het misschien te fris om lang buiten te zitten. Later in de week is het ’s avonds laat 17-20 graden.

Foto: Trijntje Timmer
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button