AlgemeenVideo

Kennismaking met het nieuwe Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda (Video)

- advertentie -

Scheemda – Het Ommelander Ziekenhuis Groningen maakt zich op voor de samenvoeging van de ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten en de verhuizing van patiënten, diensten en inboedel. Een operatie die tot in detail is voorbereid.

- advertentie -

Vanaf woensdag 27 juni begint het ziekenhuis met de actie en op zaterdag 30 juni verwacht het ziekenhuis volledig operationeel te zijn in Scheemda. Het begint met alle inboedel, apparatuur en spullen die al over kunnen. De poli van het ziekenhuis verhuist donderdag en op vrijdag de afdelingen zonder de patiënten.

Zaterdag zal een groot deel van de verhuizing in het teken staan van het overbrengen van de patiënten, dit zal naar verwachting om 80 a 90 personen gaan. Zij worden, indien nodig, met een speciale vrachtwagen, inclusief verpleging, overgebracht naar Scheemda. In die periode zullen speciale voorzieningen zoals de intensive care, de OK’s en de medische beeldvorming (röntgen, CT en MRI) in zowel de oude ziekenhuizen als in het nieuwe ziekenhuis draaien. Zaterdagavond moet alles in het nieuwe pand bij de A7 in Scheemda helemaal draaien.

Ingebruikname nieuw pand
De spoedeisende hulp (SEH) en de huisartsenpost zullen zaterdag vanaf 08:00 ook in Scheemda starten. Vanaf maandag 2 juli kunnen alle patiënten voor hun normale bezoekjes, controles en behandelingen terecht in het nieuwe pand. Ook CERTE zal een eigen plek krijgen in het ziekenhuis zodat ook bloed geprikt kan worden in het hospitaal zelf. En in het nieuwe pand zal ook een apotheek aanwezig zijn waar mensen na een bezoekje aan de huisartensenpost, SEH of poli direct hun voorgeschreven medicijnen tot 23:00 uur kunnen ophalen. Ook zal deze apotheek meedraaien in de diensten waardoor iedereen zijn/haar medicatie ook hier kan ophalen.

Innovatie en techniek
Het nieuwe ziekenhuis is voorzien van veel nieuwe techniek en innovatieve oplossingen. Zo zal de bezoeker bij binnenkomst direct zijn komst kunnen melden via een legitimatiebewijs (via BSN) op een aanmeldzuil. Hiervoor is geen speciale ziekenhuispas meer nodig. Na het aanmelden ontvangt de bezoeker een ticket met de tijd van de afspraak, de route en nadere details. Voor ouders en kinderen is er een speciale speelhoek en komt er nog een spelvloer in de wachtruimte. Op de parkeerplaats is ruimte voor 700 auto’s inclusief een aantal elektrische oplaadpunten. Ook is in de ruimte fietsenstalling voorzien in een oplaadpunt voor e-bikes.

In het ziekenhuis wordt de warmte middels een ondergrondse opslag bewaard tot deze nodig is om zo efficiënt mogelijk om te kunnen gaan met de temperatuur. De gasaansluiting zal in principe niet gebruikt hoeven worden behalve als noodvoorziening of bij extreme kou of bijzondere situaties. Het dak is voorzien van sedum en rondom het pand zitten tijdelijke wateropslagbekkens die bij regen het water tijdelijk vasthouden. Ook zitten in de ramen van het gebouw zonnepanelen verwerkt en is er uiteraard aardbevingsbestendig gebouwd. Daar naast is er in het kader van de veiligheid een noodstroomvoorziening en bevindt zich rond het gebouw bescherming tegen hoog water calamiteiten.

4 bouwdelen
Het gebouw bestaat uit 4 bouwdelen waarin de functies op een slimme manier zijn ingedeeld. Een centrale hal, een poli, een deel voor de opnames en een deel voor de spoed inclusief de onderzoeksafdelingen zoals röntgen, MRI en CT. Door deze efficiënte indeling zijn de loopafstanden voor patiënten en bezoekers kort. Daar naast zijn de verschillende verkeersstromen van patiënten, bezoekers en personeel grotendeels gescheiden wat ook veiliger en efficiënter is en waarmee de privacy ook goed gewaarborgd kan worden.

Meerdere ingangen
Het pand heeft naast een hoofdingang nog een eigen ingang voor de poli voor oogheelkunde. Deze activiteiten kunnen redelijk gescheiden van de rest van het ziekenhuis gebeuren waardoor mensen die toch al slecht zien niet een heel ziekenhuis door hoeven lopen. De SEH ingang bevindt zich aan het Spoedplein evenals de ingang voor dialyse. Ook is er een personeelsingang zodat de verkeersstromen van personeel en bezoekers ook niet meer als nodig kruisen waardoor het rustiger blijft in het ziekenhuis.

Laatste loodjes
De laatste hand wordt inmiddels gelegd aan de inrichting, techniek en aankleding. Het schoonmaken, opruimen, inrichten en afwerken van de laatste dingen is begonnen. Het ziekenhuis is klaar voor de aanstaande verhuizing.

** Klik hier voor de video**

Foto’s: Marcel Lameijer/ OldambtNu.nl
Video: Gerrie de Groot/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button