Weerbericht

Eerste helft 2018 recordaantal warme en zomerse dagen

- advertentie -

Winschoten – De eerste helft van 2018 heeft nu al een recordaantal warme en zomerse dagen. Door het zomerse slot van juni stijgt dit aantal nog verder. De Bilt komt op maar liefst 51 warme dagen uit (maximumtemperatuur 20 graden of hoger) tegen 28 normaal. Het vorige record was 46 warme dagen in 2007. Het aantal zomerse dagen (maximumtemperatuur 25 graden of hoger) is eveneens een record met 23 tegen 9 normaal. Gebruikelijk telt een heel jaar 26 zomerse dagen! Het oude record wordt verpletterd en stond op 18 zomerse dagen in 2000 en 1992.

- advertentie -

Volgens de meteorologen van Weeronline komt de gemiddelde temperatuur in De Bilt over de periode januari tot en met juni op circa 9,6 graden uit. Dit is 1,2 graden warmer dan normaal. Daarmee is 2018 tot nu toe vergelijkbaar met de vijf warmste jaren sinds het begin van de metingen.

Dit is opvallend, want februari en maart waren erg koud. Zowel in februari als in maart kwam het in De Bilt tot een koude-datumrecord. De kou werd gecompenseerd door een zeer zachte januarimaand met één warmte-dagrecord. Vanaf april steeg de temperatuur regelmatig naar recordhoge waarden. Er volgden maar liefst zes warmterecords.

April was zeer zacht met gemiddeld 12,2 graden tegen 9,2 graden normaal. Sinds het begin van de metingen was het slechts twee keer warmer. Mei was met 16,4 graden tegen 13,1 graden normaal veruit de warmste ooit gemeten. Het kwam tot een vroege eerste landelijke tropische dag. Juni komt op circa 17,8 graden uit tegen 15,6 graden normaal en daarmee wordt het waarschijnlijk de op drie na warmste junimaand sinds 1901. Tot tropische temperaturen is het nog niet gekomen, maar daar kan op de laatste dag van juni nog verandering in komen.

2018 tot nu toe zeer zonnig
De zon heeft sinds 1 januari gemiddeld over het land zo’n 960 uur geschenen en dit aantal loopt deze week fors op. Over de periode januari tot en met juni komen we uit op circa 1025 zonuren tegen 864 normaal! Daarmee komen we in de top-5 zonnigste jaren.

Vooral februari en mei waren bijzonder zonnig. Februari was het zonnigst sinds het begin van de metingen en mei was de op drie na zonnigste. De andere maanden waren aan de zonnige kant. Januari is de enige maand die te somber verliep.

Aan de droge kant door kurkdroge juni
Met gemiddeld over het land 346 mm regen tegen 369 mm normaal verloopt de eerste helft van 2018 ietwat aan de droge kant. Januari was kletsnat met zelfs drie keer storm. Februari was een rustige en koude wintermaand. Toen was het juist droog. Ook maart was vrij droog en koud.

Vanaf april werd het beduidend warmer en dat ging soms gepaard met flinke plensbuien. April was zelfs sinds 2001 niet zo nat als dit jaar. Daarna begon een zeer droge periode met slechts regionaal zware onweersbuien. In de loop van juni verdwenen de plensbuien. Sinds 1962 was het gemiddeld over het land niet zo droog in de eerste zomermaand. In delen van het zuiden, westen en midden verloopt juni zelfs recorddroog. Bij het KNMI in De Bilt viel slechts 12 mm. Sinds 1901 was het niet zo droog!

Foto: Trijntje Timmer/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button