Mogen wij 1 minuut van je tijd? We zouden graag je mening willen over OldambtNu.nl. 

Vul hier een korte enquete in.
Weerbericht

2018 hoort officieel bij 5% droogste jaren

- advertentie -

Winschoten – Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van circa 157 mm hoort 2018 vanaf vandaag officieel bij de 5% droogste jaren sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906. Dat betekent dat het in slechts 5% van alle jaren op 1 juli zo droog was als vandaag. Omdat komende twee weken amper neerslag wordt verwacht, stijgt het neerslagtekort naar ruim 210 mm. Deze eeuw was het alleen in 2003 nog droger met eind augustus een neerslagtekort van circa 235 mm.

- advertentie -
Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer neerslag verdampt dan uit de lucht valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot. In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar ruim 200 mm! Normaal is begin juli sprake van een neerslagtekort van circa 80 mm.

Afgelopen jaren hadden we vaker te maken met droogte. Zo liep het landelijk neerslagtekort in de zomers van 2015, 2010 en 2006 op naar ongeveer 200 mm. In de tweede helft van de zomer werd het natter, waardoor het tekort snel afnam. Komende week blijft het zonnig, droog en staat er een droge noordoostenwind. Op zulke julidagen kan maar liefst 7 mm per dag verdampen! Daardoor overtreffen we deze jaren en stijgt het neerslagtekort half juli naar ruim 210 mm. De meteorologen van Weeronline verwachten tot tenminste half juli vrijwel geen neerslag.

De droogte van 2003 achterna?
Deze eeuw komen we slechts één jaar tegen met een groter neerslagtekort. In 2003 liep het neerslagtekort in de loop van augustus op naar ongeveer 235 mm. De Rijn bereikte een historisch lage waterstand en in Wilnis veroorzaakte een uitgedroogde veenkade een dijkdoorbraak. Door de droogte ontstonden scheuren in de veengrond. Ook was er grote schade aan de landbouw.

De droogte van 2003 verbrak overigens geen records. In de extreem droge zomer van 1976 liep het landelijk neerslagtekort op naar bijna 350 mm!

Grote kans op natuurbranden
Vooral in het oosten, zuiden en in Noord-Holland is een verhoogde kans op natuurbranden. Zo kunnen sigarettenpeuken, glas, kolen van een barbecue en opgehoopt tuinafval al een natuurbrand veroorzaken. Door de droge wind kan het vuur zich snel verspreiden. In het Groningse Wedde kwam het gisteren tot een natuurbrand. Een graanveld ging in vlammen op.
Foto: Dennis Postma/ OldambtNu.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button