AlgemeenGemeente

Wethouder Broekhuizen verricht starthandeling bouw woningen Niesoordlaan

- advertentie -

Midwolda – Afgelopen vrijdag heeft wethouder Laura Broekhuizen de starthandeling verricht van de bouw van 12 nieuwe woningen aan de Niesoordlaan in Midwolda. Dit zijn woningen van het Groningerhuis van het type twee onder één kap.

- advertentie -

Deze woningen zijn generatiebestendig: alle woonfuncties bevinden zich op de begane grond. Daarnaast worden de woningen door hoogwaardige isolatie, slimme installaties en eigen energieopwekking nul-op-de-meter (NOM) gebouwd.

Dit betekent dat de woningen, die geen gasaansluiting hebben, bij normaal gebruik minimaal evenveel energie opwekken als dat nodig is voor het huis en het huishouden. Tot slot zijn de woningen ook aardbevingsbestendig ontworpen.

Vijf van de 12 woningen zijn toegewezen aan ‘zittende’ huurders van de Niesoordlaan die terugkeren naar een nieuwe woning. De andere zeven woningen worden binnenkort te huur aangeboden op onze website.

Huurprijs en energieprestatievergoeding
De huurprijs is afhankelijk van het inkomen van de nieuwe bewoner(s). Daar waar sprake is van een inkomen waarbij mensen vallen onder de regels voor passend toewijzen wordt de huurprijs € 597,30 (prijspeil 1 januari 2018). Daar waar sprake is van een (iets) hoger inkomen wordt de huurprijs € 650,-. Naast de kale huur wordt er een maandelijkse energieprestatievergoeding (EPV) gevraagd aan de huurders van € 91,-. Dit komt neer op € 1,00 per m² gebruiksoppervlakte. De EPV houdt in dat Groninger Huis de bewoner jaarlijks een hoeveelheid elektriciteit levert voor huishoudelijk gebruik en een genormeerde hoeveelheid voor ruimteverwarming, eventueel koeling, warm water en ventilatie. De elektriciteit die de bewoner ontvangt op basis van de EPV wordt ook wel Energiebundel genoemd. Gebruikt de bewoner jaarlijks meer energie dan de bundel, dan betaalt de bewoner meer energiekosten. Als de bewoner minder gebruikt dan de bundel, krijgt de bewoner geld terug.

Planning
Inmiddels zijn er 12 van de 22 bestaande woningen gesloopt. De overige woningen kunnen pas worden gesloopt na oplevering van de nieuwe woningen. Dit in verband met de bewoning van een vijftal zittende huurders die terugkeren naar een nieuwe woning. ‘We streven er naar om in het voorjaar van 2018 te kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. De oplevering wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2019.’ Aldus het Groningerhuis.

- advertentie -

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button