Algemeen

Eerste patiënten dialyseren in Scheemda

- advertentie -

Scheemda – Dialyse Centrum Groningen (DCG) heeft op 2 juli zijn nieuwe locatie in Scheemda in gebruik genomen. In totaal 40 patiënten, die eerder in Delfzijl dialyseerden, vinden vanaf nu hun weg naar de prachtige nieuwbouwlocatie bij het Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG). Met taart, ballonnen en een openingswoord vierden medewerkers en patiënten deze mijlpaal.

- advertentie -

‘Een grote opening volgt in het najaar’, vertelt Tanja Lips, Directeur Algemene Zaken, ‘maar we wilden hier graag een speciaal moment van maken. We hebben lang toegeleefd naar deze nieuwe locatie, waar we prachtige zalen krijgen, die van alle gemakken zijn voorzien. Ook is het fijn dat we met deze locatie in totaal 16 dialyseplekken kunnen creëren, een uitbreiding ten opzichte van Delfzijl. Zo hopen we voor alle dialysepatiënten in de regio van waarde te kunnen zijn!’  

Lees ook: Eerste baby: Het gezin staat centraal in nieuwe ziekenhuis

 Een gezonde dosis spanning
Voor zowel patiënten als medewerkers was de verhuizing een spannende stap. Voor patiënten was het vanochtend, veelal met de taxi, een nieuwe route en een nieuwe plek om te dialyseren. Het is niet niks om na jaren dialyseren in Delfzijl, drie dagen per week, ineens naar een andere locatie te gaan.

Voor medewerkers was het vooral spannend of alle voorbereidingen de afgelopen jaren voor een vliegende start zouden zorgen. Harry Honebecke, Technische Dienst, speelde een belangrijke rol in de voorbereiding van de waterinstallatie: ‘Bij dialyse wordt gezuiverd water gebruikt en hiervoor hebben we op elke locatie een speciale installatie. De afgelopen tijd hebben we deze installatie voorbereid en keer op keer getest om te zorgen dat de dialyse veilig verloopt.’

Ook het team dat in Scheemda gaat werken heeft een grote rol gehad in de voorbereidingen. Gina Evenhuis, teamleider, vertelt: ‘Naast dat we natuurlijk de patiënten hebben voorbereid op de verhuizing, hebben we ook zelf meegedacht in de inrichting van de ruimten. Daarnaast hebben we een training gehad om in het nieuwe gebouw te kunnen werken. We hebben er veel zin in!’   

- advertentie -

Lees ook: In beeld: Succesvolle verhuisdag voor Ommelander Ziekenhuis Groningen (Video)

- advertentie - 

Over Dialyse Centrum Groningen
DCG is een zelfstandig, professioneel en innovatief dialysecentrum en biedt alle mogelijke dialysebehandelingen op het centrum of thuis. Wanneer de nieren van een patiënt niet goed meer werken, neemt dialyse de functie van de nieren over. Met behulp van een machine worden schadelijke afvalstoffen uit het bloed gehaald.

Lees ook: Liveblog: Verhuizing ziekenhuis in volle gang (gesloten)

Zorg in de keten
In Scheemda werkt DCG nauw samen met het OZG en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Bij patiënten met chronische nierschade gaan de nieren vaak langzaam achteruit. In hun zorgtraject krijgen ze vaak voordat dialyse in beeld komt te maken met zorg op de Polikliniek van het OZG. Het UMCG zien ze vaak in het voorbereidingstraject voor transplantatie, als ze daar geschikt voor zijn.

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button