AlgemeenWeerbericht

Neerslagtekort komt komende dagen boven 200 mm uit

- advertentie -

Landelijk – Met gemiddeld over het land een neerslagtekort van 186 mm neemt de droogte steeds ergere vormen aan. Normaal hebben we begin juli een neerslagtekort van 95 mm, maar na het weekend komen we boven de grens van 200 mm uit. Half juli wordt een tekort van ruim 215 mm verwacht! Dinsdag valt misschien een klein beetje regen, maar dit is een druppel op een gloeiende plaat. Deze eeuw was het alleen in de zomer van 2003 droger, toen was eind augustus sprake van een neerslagtekort van 243 mm.

- advertentie -

Het neerslagtekort is het verschil tussen de verdamping en de hoeveelheid gevallen neerslag. Als meer water verdampt dan er neerslag valt, is sprake van een neerslagtekort. Wanneer meer neerslag valt dan verdampt, spreken we van een neerslagoverschot. In delen van Twente, de Achterhoek en Midden-Limburg is het neerslagtekort op dit moment al opgelopen naar 240 mm! Op veel plaatsen in het land, onder andere in Gelderland, geldt een sproeiverbod.

Druppel op een gloeiende plaat
Na een vrij zonnig en zomers warm weekend krijgen we een dip op maandag en dinsdag met lagere temperaturen. De bewolking neemt toe, waardoor minder vocht uit de bodem verdampt. Maandag maakt vooral het noorden kans op wat gespetter. Dinsdag kan op meer plaatsen een klein beetje regen vallen.

De regen is een druppel op een gloeiende plaat. Met een beetje geluk valt een paar millimeter regen. Tijdens zonnige julidagen verdampt 6 à 7 mm per etmaal. De regen is dus met een paar uur alweer verdampt. Buien die meer dan 20 mm achterlaten zetten zoden aan de dijk, maar deze buien worden voorlopig niet verwacht. Vanaf woensdag wordt het zonniger en worden in het binnenland opnieuw zomerse temperaturen van ruim 25 graden verwacht.

Het Weeronline-weermodel laat pas een omslag zien na het weekend rond 16 juli. De wind zou van noord naar zuidwest draaien. Vanaf de Atlantische Oceaan kunnen storingen ons land dan weer bereiken. De verwachting is negen dagen vooruit en dat betekent dat de betrouwbaarheid laag is. De omslag naar een natter weertype zou zomaar kunnen worden uitgesteld en als er buien komen is het de vraag hoe lang deze aanhouden. Om het neerslagtekort goed te verminderen moet het minstens twee weken flink wisselvallig zijn.

Foto: Pixabay
Heb jij een mooie weerfoto? Stuur hem in via een bericht op Facebook of e-mail!
Dit weerbericht is afkomstig van Weeronline.nl

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button