Weerbericht

Extreme droogte nog lang niet voorbij

- advertentie -

Winschoten – Een einde aan de extreme droogte is nog niet in zicht. Het landelijk gemiddelde neerslagtekort (verdamping min neerslag) bedraagt circa 210 mm en zal doorstijgen naar 225 mm op maandag. Alleen in 1976 was het tekort half juli nog groter, namelijk circa 255 mm. Vanaf dinsdag is er kans op plaatselijke buien, waardoor het landelijk gemiddelde neerslagtekort waarschijnlijk stabiliseert. Lokaal zal enige verlichting van de droogte optreden, terwijl de problemen elders verder kunnen toenemen.

- advertentie -

Tot en met maandag is het vrij zonnig en vooral zondag en maandag wordt het ook zeer warm. Door een oostenwind kan zelfs op de Wadden de zomerse 25 graden gehaald worden. Op de stranden aan de westkust komen de maxima uit op 27 graden en in het binnenland op 29-31 graden. Verschillende plaatsen noteren twee tropische dagen. De hoge temperaturen stimuleren de verdamping, waardoor de droogteproblematiek verder toeneemt.

Vanaf dinsdag een druppel op de gloeiende plaat?

Dinsdag slaat het weer om. De wind draait naar het zuidwesten en voert vochtigere lucht aan. Vanaf dan kunnen dagelijks een paar lokale regen- en onweersbuien ontstaan. Er is meer bewolking en de maxima vallen terug naar 22 graden in de kustgebieden en 24-26 graden in het binnenland. Hierdoor zal de verdamping iets afnemen. Toch is het nog altijd twee graden warmer dan normaal halverwege juli.

De komst van bewolking, minder hoge temperaturen en een enkele bui leidt ertoe dat het landelijk gemiddelde neerslagtekort waarschijnlijk niet meer verder zal oplopen. Door de buien kan plaatselijk enige verlichting van de droogte optreden, terwijl op andere plaatsen ook na dinsdag de droogte verder toeneemt. Mocht er een lokale plensbui ontstaan dan moet rekening gehouden worden met het feit dat de uitgedroogde bodem moeite heeft met het opnemen van water. Bij gestage regen kan water langzaam in de bodem dalen, bij plensregen spoelt het water direct de sloot en riolering in.

Extreme droogte komende 14 dagen nog niet verholpen

Dat het vanaf dinsdag licht wisselvallig zomerweer wordt is duidelijk, maar het is onzeker hoe zwaar en talrijk de buien zullen zijn. In sommige computerberekeningen stellen de buien zo weinig voor dat de droogte toch langzaam blijft toenemen. Er is ook een scenario mogelijk waarbij het neerslagtekort langzaam afneemt. Zelfs in dat natste scenario blijft 2018 de komende 14 dagen tot de 5% droogste jaren behoren en is de extreme droogte niet voorbij.

Er zal een lange periode met langdurige regenval nodig zijn om de grote tekorten in de bodem en in de oppervlaktewateren aan te vullen. Regelmatig regen op grote schaal in augustus zou de ergste droogte kunnen oplossen, maar dat is niet iets waar vakantievierders in eigen land op hopen.

- advertentie -

Foto: Trijntje Timmer / OldambtNu.nl

- advertentie - 

- advertentie -

Dit kan u ook interesseren

Back to top button